Hoe staat het met breedband internet voor Borger-Odoorn?

geplaatst in: Borger-Odoorn, Diversen | 0

Borger-odoornU bent al eerder geïnformeerd over het initiatief om snel internet te realiseren via de aanleg van glasvezel. Om te komen tot realisering van een glasvezelnet bleken een aantal verrassende hobbels, genomen te moeten worden.
Europese, landelijke, provinciale en gemeentelijke regelgeving moet allemaal op één lijn komen. Daarin is inmiddels veel geleerd en de stappen tot realisatie zijn veel duidelijker formuleerbaar. Inmiddels heeft ECO-Oostermoer een lening van €200.000 mogen ontvangen voor de aanleg van glasvezel in Eexterzandvoort.

stichting breedband borger odoornWaar staan we nu?
Een kleine groep nieuwe initiatiefnemers heeft de coördinatie voor ECO-Oostermoer op zich genomen voor Borger-Odoorn en richt zich daarbij volledig op de realisatie van snel internet via glasvezel, binnen 12 maanden.

Stand van zaken
Belangrijk in het proces van realisatie van snel internet via glasvezel, is dat er voldoende belangstelling is.
Zwaartepunt ligt op adressen, die op dit moment alleen de beschikking hebben over internet via koperdraad (we noemen dit de witte adressen). De gemeente Borger-Odoorn heeft ca. 1500 witte adressen.

Aktieplan
Vanaf februari tot eind april 2016 zal er in de gemeente Borger-Odoorn via diverse acties gewerkt worden aan het verkrijgen van intentieverklaringen voor aanleg glasvezel, de vraagbundeling.
U zult in uw dorpskrant, Week In Week Uit of via andere kanalen geïnformeerd worden op welke wijze uw interesse gepeild zal worden.  Op 4 februari zullen de glasvezelambassadeurs in de diverse dorpen in Borger-Odoorn bij elkaar komen in het gemeentehuis in Exloo om de actieplannen te bespreken, foldermateriaal in ontvangst te nemen en adreslijsten te ontvangen om langs de witte adressen te gaan om de bewoners, die nog niet hebben ingetekend, warm te maken voor glasvezel.

En verder?
Bij voldoende interesse, d.w.z. minimaal 7 van de 10 witte adressen, is de vraagbundeling succesvol. Dan kan er worden gekozen uit de aangeboden internetabonnementen.
Een “all-in-one basispakket” voor marktconforme prijzen, kost zo’n 50 euro per maand. Dit omvat telefoon, tv en snel internet met 100 Mbps down- en 100 Mbps uploadsnelheid.
Ter vergelijking, de huidige, gemiddelde snelheid is op de meeste adressen in het buitengebied niet veel meer dan 5 Mbps download en 1 Mbps uploaden, bij u wellicht iets meer, bij anderen soms zelfs minder.