Hoe zit het nou precies met die aansluitkosten van glasvezel?

geplaatst in: Diversen | 0

gasvezelkabelEr blijkt veel verwarring te bestaan over de aansluitkosten van glasvezel aan huis. Daarom gaan we het u haarfijn uitleggen.

De aansluitkosten van glasvezel aan huis variëren per aansluiting. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van de afstand van het huis tot de weg. Maar een veel belangrijker factor is hoe groot de dichtheid van potentiële aansluitingen in uw omgeving is. In het buitengebied is die dichtheid een stuk lager dan in een dorpskern. (vergelijk Ellertshaar maar eens met Buinen) In een kleine dorpskern is die dichtheid weer een stuk lager dan in een grote dorpskern (vergelijk Buinen maar eens met Borger). Zo kan een aansluiting in Ellertshaar 3500 euro kosten terwijl die in Borger maar 500 euro kost.

De aansluitkosten hoeft u sowieso niet ineens te betalen. De gemiddelde aansluitkosten van 1500 euro worden namelijk standaard voorgefinancierd door EcoOostermoer en iedereen betaalt daar 9 euro per maand voor en dat bedrag zit in de abonnementskosten van 30 euro per maand voor alleen internet (of 37 euro per maand voor internet+tv+bellen). EcoOostermoer leent dat geld via een bank en/of een andere financiële instelling. Om een voorbeeld te geven: de Rabobank waardeert een glasvezelaansluiting aan huis op 3000 euro en is bereid de helft daarvan te lenen. Dat is dus 1500 euro. We moeten dus zorgen dat de gemiddelde aansluitkosten niet hoger zijn dan 1500 euro anders lukt het niet om voldoende geld te lenen.

De gemiddelde aansluitkosten in het buitengebied liggen tussen de 2000 en 2500 euro als 95% wordt aangesloten. De gemiddelde aansluitkosten in een dorpskern liggen tussen 400 en 800 euro als 95% wordt aangesloten. Om op een gemiddelde van 1500 euro uit te komen hebben we dus veel meer aansluitingen in de kernen nodig dan in het buitengebied, zeker zolang we ver beneden de 95% aansluitingen blijven. Ruwweg hebben we voor iedere aansluiting in het buitengebied minimaal 3 tot 4 aansluitingen in de dorpskernen nodig.

In de meeste dorpskernen in Borger-Odoorn is kabel(coax/ziggo) aanwezig. Standaard heeft kabel een internetsnelheid van 30 Mb/s down en 3 Mb/s up. Daardoor zijn huishoudens in dorpskernen minder snel genegen te kiezen voor glasvezel dan huishoudens in het buitengebied. Het enige motief om dan toch voor glasvezel te kiezen is de prijs. Dat is de reden dat we bewust gaan voor een zo laag mogelijk maandtarief. Het tarief is zo laag dat het zelfs kan concurreren met het laagste tarief voor de kabel. Toch is het moeilijk om grote aantallen mensen die over kabel beschikken te overtuigen om zich aan te melden. In dat opzicht is het vergelijkbaar met de energiesector waar ook nog tweederde van de mensen bij Essent zit ondanks dat er veel aanbieders zijn die lagere tarieven hebben.

Om deze patstelling te doorbreken hebben we een enquête uitgezet om te zien of het mogelijk is de gemiddelde aansluitkosten naar beneden te brengen middels investeringen door huishoudens (betalen van de aansluitkosten van 1500 euro ineens tegen een verlaging van de abonnementskosten van 9 euro per maand)

Hopelijk is hiermee de onduidelijkheid weggenomen. De mensen die de aansluiting ineens betalen hoeven niet bang te zijn dat hun geld wegraakt. Alles loopt via een rekening bij een notaris en wordt met waterdichte contracten vastgelegd.

PS

Over het idee om te voor drie jaar extra te investeren tegen een rentevergoeding van 5% per jaar wordt nog gedacht, voorlopig zijn daar nog geen plannen voor. Dit vergt een hoop administratie.  Wat wel kan is een extra investering voor de volle termijn van 20 jaar.