Private investeringen, daar is het allemaal mee begonnen

geplaatst in: Diversen | 0
Fotonr.0203 Verlichting Villa-deel
Ouderwetse meterkast

Voordat we allemaal aan het elektrische licht zaten, moest er eerst voor gezorgd worden dat er huisaansluitingen kwamen. Dat was 100 jaar geleden geen overheidstaak. Particuliere ondernemingen stonden aan de voet van het openbare elektriciteitsnetwerk voordat dit een nutsbedrijf werd en de staat het overnam.

In deze tijd van privatisering van de openbare nutsbedrijven, gaan we 100 jaar terug in de tijd met het aanleggen van glasvezel door private ondernemingen, en in ons geval een coöperatie, een organisatievorm die vroeger ook al veel gebruikt werd om krachten te bundelen.

Op 19-04-2011 was het precies 125 jaar geleden dat de eerste openbare elektriciteitscentrale van Nederlands fabrikaat van start ging ( de N.V. Electrische Verlichting Kinderdijk). De oprichter was Willem Benjamin Smit.

Nadat Willem enkele jaren daarvoor (1881) een verlichtingsinstallatie had gebouwd voor de fabriek van Diepeveen, Lels en Smit, wilde de directeur ook elektriciteit in zijn eigen huis. Dit wekte grote belangstelling bij andere fabrikanten, want zij wilden ook hun olielampen vervangen door elektrisch licht. Zo ontstond het idee om een elektrische centrale te maken die niet alleen aan fabrieken, maar ook aan particulieren stroom zou kunnen leveren. Er kwam geld bijeen voor de eerste elektriciteitscentrale in Nederland, de N.V. Electrische Verlichting Kinderdijk en begin 1886 werd begonnen met de bouw van de elektrische centrale in Kinderdijk. Deze werd voorzien van een stoommachine van 80 pk en twee gelijkstroomdynamo’s van elk 7,5 kW.

Start elektrische centrale Kinderdijk (1886)
De centrale begon met ongeveer 350 aansluitingen, waarbij iedere lamp als een aansluiting werd geteld. De aansluitingen werden ondergronds aangelegd. Eind 1886 werden ook nog 21 straat-lantaarns voorzien van elektrisch licht. Kinderdijk leverde licht volgens een soort vastrecht calculatie, waarbij iedere abonnee per lichtpunt (hier dus per lamp die door de centrale geleverd werd) tussen de 12 en 15 gulden per jaar betaalde.

Lees verder via: http://www.willemsmithistorie.nl/index.php/historische-nieuwsflits/495-1e-elektrische-centrale-kinderdijk-125-jaar-19-04-1886-19-04-2011-