Nu het proeftraject in Eexterzandvoort/Gieterzandvoort zijn voltooiing nadert, komen er nog veel onvoorziene zaken aan het licht. Zo blijkt Eurofiber, eigenaar van de hoofdglasvezelader onder de N33, bij de definitieve aanvraag opeens een vooruitbetaling te willen van €19.000, in plaats van de gebruikelijke maandelijkse betalingen waarmee gerekend was.
De reden: door haar korte bestaan was de coöperatie ECO Oostermoer Verbindt niet kredietwaardig genoeg. Kortom, Eurofiber wilde meer financiële zekerheid.
Omdat met die vooruitbetaling niet gerekend was binnen de begroting voor het proeftraject, kon dat niet per ommegaande worden voldaan. De gemeente Aa en Hunze bood ons de helpende hand met een garantstelling, zodat Eurofiber alsnog akkoord is gegaan met de eerder afgesproken maandelijkse betalingen van ECO Oostermoer Verbindt.
Deze garantstelling deed echter wat stof opwaaien, toen De Schakel hier recent over berichtte en de zaken in het artikel niet helemaal juist had weergegeven. En de Werkgroep Gasteren die gemeentelijke hulp – een eenmalige actie volgens wethouder Co Lambert – in dat artikel als oneerlijk betitelde.
Omdat ECO Oostermoer Verbindt als burgerinitiatief voorop loopt bij het realiseren van glasvezel in de buitengebieden, loopt ze als eerste tegen dit soort onverwachte zaken aan. Het is juist voor al die andere partijen, die dit ook in eigen dorp voor elkaar willen krijgen, nuttig dat ze van ons kunnen leren. Precies dat is wat de gemeente Aa en Hunze bij monde van wethouder Co Lambert liet weten: “Het is niet gebruikelijk, maar hiervoor willen we een uitzondering maken. Eco Oostermoer is pionier met betrekking tot snel internet in het gebied. We zie dit dan ook als een gebaar in het algemeen belang. De borgstelling is een eenmalige actie, andere corporaties moeten het bedrag zelf in hun begrotingen meenemen.” [1]
Ook het initiatief in Roderwolde (gemeente Noordenveld) heeft een soortgelijke financiële tegenvaller door het verleggen van het parcours van de glasvezelkabel, door smalle bermen, dikke bomen en sloten. Soms is het in Roderwolde daardoor moeilijk kabelsleuven te graven, vooral als de naastgelegen weg door graafwerkzaamheden dreigt te verzakken. Hierdoor zijn een paar duizend euro extra nodig. De gemeente biedt ook daar de helpende hand.[2] Bij Eco-Oostermoer is hier overigens wel rekening mee gehouden.
[1] https://wilookglasvezel.nl/snel/?attachment_id=1873
[2] http://dvhn.x-cago.net/20160512/public/pages/DN01020/articles/DVHN-20160512-DN01020013.html