Internet en digitale zaken krijgen steeds meer invloed op het dagelijks leven. We maken steeds meer gebruik van data, daardoor krijgen we ‘file’ op de netwerken die nu gebruikt worden. Kortom: het wordt te druk. Daardoor is er geen ruimte voor diensten, die we steeds meer nodig hebben om zorg, onderwijs en bedrijven goedkoper en beter te laten functioneren.Misschien is er nu nog niet in alle gebieden direct sprake van overbelasting, maar we gaan steeds meer gebruik maken van digitale televisie of videoverbindingen voor bijvoorbeeld zorg en beveiliging. Dus belasten we de bestaande netwerken steeds zwaarder.

De argumenten die wij van “wilookglasvezel” kunnen geven voor een overstap zijn:

  • Snelheid – de snelheid is minimaal 100Mbps/100Mbps
  • Symmetrie – dat betekend dat videoverbindingen in twee richtingen even snel zijn (nodig voor facetime, skype)
  • Kosten – de kosten voor je internetaansluiting kunnen omlaag, wij gaan voor 30 euro per maand voor een kale internetaansluiting en voor 37 euro internet/tv/bellen. Dat is goedkoper dan andere aanbieders  met minder snelheid dan wij aanbieden.
  • Waardering – de waardering van je huis is hoger als je een glasvezelaansluiting hebt, dus ook als je vroeger of later gaat verhuizen is het geen weggegooid geld.
  • Milieu – het operationeel houden van een glasvezelaansluiting kost 60% minder energie dan coax of koper
  • Solidariteit – Wanneer mensen in de meerbewoonde kernen een glasvezelaansluiting nemen in dit project, wordt voor de mensen in de buitengebieden glasvezel sneller haalbaar omdat de aansluitkosten dan gemiddeld lager uitvallen. (zie boven)
  • Saamhorigheid –  wij zijn met z’n allen eigenaar van het netwerk via een coöperatie en maken dan een punt tegenover multinationals die de internetmarkt alleen maar bedienen voor de winst.
  • Toekomst – in de toekomst leuke applicaties georganiseerd worden op ons eigen glasvezelnet. (ik weet nog niet wat, maar “Tom poes, verzin een list!“)

Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen

zie ook de  Technische en/of  Financiële en Juridische vragen en antwoorden

Algemeen

Hoe zit dat met mijn email, moet ik dat weer veranderen?

Wanneer je overstapt op een andere internet service provider, betekent dit doorgaans ook dat je het e-mailadres dat je jarenlang bij Ziggo, UPC of KPN hebt gebruikt, moet opgeven. Ook voor het eenvoudig overstappen naar glasvezel is het nodig om je email-adres provideronafhankelijk te maken, zodat je straks zonder problemen aan de glasvezel kunt.
Lees er meer over http://wilookglasvezel.nl/overstappen-en-email-adres-behouden-kan/

Permalink.

Wat is Oostermoerverbindt?

Wij beseffen dat als we niks doen onze basisvoorzieningen – zoals zorg en onderwijs – uit ons gebied verdwijnen en daarmee ook een prettig leef- en werkklimaat. Een blijvende, eerlijke breedbandverbinding is van essentieel belang voor de kwaliteit van leven van onze omgeving.

Gaan voor leefbaar Oostermoer

Daarom nemen wij Oostermoerders het heft in eigen handen en introduceren we in ons werkgebied  (gemeentes Aa en Hunze, Tynaarlo en Borger-Odoorn) OpenNet. Dit is een toegang tot een toekomstbestendige breedbandverbinding met maximale snelheid voor een vaste prijs.

Waarom doen we dit zelf?
Traditionele kabelmaatschappijen laten kleinere dorpen en dunbevolkt buitengebied links liggen. ECO Oostermoer streeft naar een voorziening voor iedereen in ons gebied. Daarom werken we graag samen met u aan onze toekomst http://www.oostermoerverbindt.nl/

Permalink.

Waarom geen KPN of Ziggo?

Deze aanbieders hebben geen interesse in aanleg van een glasvezelnetwerk in dunbevolkte gebieden, dat is voor hun op korte termijn niet rendabel genoeg.

Permalink.

Wat is het voor een netwerk?

Het is een breedbandnetwerk via glasvezel met een open structuur. Een 100% neutrale en transparante partij zorgt voor het beheer van het netwerk en het transport van de diensten. Deze partij, de Communicatie Operator, in dit geval Eco-Oostermoer, zorgt dat dienstenleveranciers hun diensten kunnen aanbieden en met elkaar concurreren om u als klant. Daardoor kunt u in alle vrijheid uw eigen keuzes maken.

Permalink.

Wat kunnen we zelf doen?

Samenwerken. Als we ons verenigen in een coöperatie kunnen we een netwerk aanleggen dat van ons zelf is. En als het nodig is, zelf graven als je vanaf 25 meter vanaf de weg woont.

Permalink.

Kan ik via dit netwerk normaal televisie kijken en internetten?

Ja. Op dit moment tonen veel providers interesse voor het aanbieden van diensten in het gebied. De providers bieden precies dezelfde televisie, internet en telefoon als KPN en Ziggo, alleen hebben we keuze uit meerdere providers.

Permalink.

Het netwerk is dus een investering in de toekomst?

Absoluut. Als wij gebruik willen maken van dezelfde voorzieningen als mogelijk zijn in de stad, dan moeten we nu actie ondernemen.

Permalink.

Waarom nu een netwerk opbouwen en niet wachten?

Veel buitengebieden hebben nu al onvoldoende mogelijkheden, terwijl de behoefte snel groter wordt. Huidige netwerken via een koperdraad (telefoonnetwerk/ADSL) volstaan nu al niet meer om al het verkeer aan te kunnen.

Permalink.

Wat is die manier van werken van OpenNet?

In OpenNet hebben we een manier gevonden, die nu al in dunbevolkte gebieden in Zweden, Noorwegen, Oostenrijk en de Verenigde Staten bewezen heeft te werken. Zij willen samen met ons en hun partners ervoor zorgen dat wij als gemeenschap onze eigen voorziening kunnen creëren en invullen. Meer informatie over hun werkwijze vindt u op www.opennetnederland.nl

Permalink.

Het is me niet duidelijk welke keuze mogelijkheden ik heb. Kunt u me dat nog een keer uitleggen?

U heeft de keus tussen twee opties te weten:
1-u betaalt 37 euro voor een all in one abonnement tv/bellen/internet 100Mb/s. Daarin zijn de aansluitkosten begrepen.
2-u betaalt de 1500 euro voor de aansluiting ineens en ontvangt daarvoor een korting van 9 euro per maand en betaalt dus maar 28 euro per maand voor een all in one abonnement tv/bellen/internet 100Mb/s

Permalink.

Wat betekent “open”?

Dit betekent dat iedereen kan kiezen uit diensten, die door meerdere providers aangeboden worden. Dit kunnen bekende landelijke providers zijn, maar ook lokale spelers.

Permalink.

Moet ik perse tv en bellen afnemen als ik alleen geïnteresseerd ben in snel internet?

Nee, als u alleen snel internet wilt dan betaalt u 30 euro per maand (of 21 euro per maand als u de 1500 euro voor de aansluiting ineens betaalt).

Permalink.

Is er kwaliteitswaarborg

Alle werkzaamheden in publieke grond worden exact gelijk uitgevoerd zoals de reguliere kabelmaatschappijen dit in Nederland laten uitvoeren. We betrekken ook aannemers die dit voor deze telecombedrijven doen. Alle kosten zijn inbegrepen in de prijs zoals vermeld per aansluiting. De netwerken zijn gecertificeerd.

Permalink.

Ik woon niet Borger-Odoorn, Aa en Hunze of Tynaarloo, kan ik toch meedoen?

Iedereen uit de Gemeenten Borger-Odoorn, Aa en Hunze en Tynaarlo kan zich aanmelden.  Bewoners uit een andere gemeente dienen zelf met een organisatie mensen te activerren voor aanleg glasvezel. zie http://wilookglasvezel.nl/verbinddrenthe/

Woont u niet in deze drie gemeenten maar heeft u daar wel een vastgoedobject, dan kunt u het adres van het object natuurlijk opgeven als potentiele aansluiting.

Of er ook daadwerkelijk versneld glasvezel kan worden aangelegd hangt af van het aantal belangstellenden in uw dorp en de ligging van uw dorp ten opzichte van een aansluitpunt voor glasvezel.
.

Permalink.

Zijn mensen in 2e Exloermond wel te interesseren voor snel internet. Ze hebben daar toch al snel internet?

Voor 90 Mb/s internet wordt door providers in 2e Exloermond op dit moment 54 euro per maand gerekend. De mensen daar zijn dus met glasvezel aan huis 17 euro per maand goedkoper uit. Me dunkt dat dat een niet te verwaarlozen besparing oplevert.

Permalink.

Kan Gasselternijveen ook meedoen?

Als Gasselternijveen ook 500 mensen kan verzamelen, dan gaat het nog sneller….. Gasselternijveen ligt wel op de route van 2e Exloërmond naar Gieten alwaar de hoofdader komt te liggen. Aan die routen moeten we minstens 1000 gegadigden hebben, een clusterdorp als Gasselternijveen kan zeer bijdragen aan de verhoging van dit aantal.
Mocht u geïnteresseerd zijn, geef u dan op via het inventarisatieformulier en ga de buurt in om mensen te activeren om ook in te tekenen.

Permalink.

Mijn dorp telt minder dan 50 woningen. Kom ik dan niet in aanmerking ondanks dat iedereen wil meedoen?

Dat hangt af van de situering van uw dorp ten opzichte van andere dorpen waar voldoende belangstelling is of waar al glasvezel is gerealiseerd. Zo ligt Drouwenermond zo’n 2,5 km van Drouwenerveen. Een van de bedrijven van Drouwenermond is bereid de aanleg van Drouwenerveen naar Drouwenermond voor zijn rekening te nemen. In dat geval kunnen de belangstellenden in Drouwenermond bij die van Drouwenerveen opgeteld worden. Ook als uw dorp dicht bij een ander dorp ligt waar al wel voldoende belangstelling is behoort dat tot de mogelijkheden. Dat moet van situatie tot situatie bekeken worden.

Permalink.

Waarom was er eerst sprake van 50 belangstellenden bij alleen Buinerveen en Drouwenerveen en praten we nu over veel grotere aantallen?

Een en ander had te maken met de genoemde aantallen in Eexterzandvoort en Gieterzandvoort. Die dorpen liggen pal aan de N34 waar een aansluitpunt zit. Voor Buinerveen en Drouwenerveen zit het aansluitpunt in 2e Exloermond. Daar moeten dus veel grotere afstanden worden overbrugd. Om de kosten op een aanvaardbaar niveau te houden (1500 euro) zijn er dus meer belangstellenden nodig.

Permalink.

Hoelang gaat het nog duren om die bij elkaar te krijgen?

Er hebben zich in 6 weken tijd meer dan 460 belangstellenden aangemeld. Om een start te kunnen maken zijn er zo’n 1000 nodig. Met name in 2e Exloermond en Nieuw-Buinen zal het aantal deelnemers nog flink moeten worden opgekrikt. Als die 1000 er zijn dan kan een vergunning worden aangevraagd bij de Gemeente. Als de Gemeente tegenwerkt kan die aanvraag maximaal 12 weken duren. Daarna kan met de aanleg begonnen worden. Er kunnen ruwweg 250 aansluitingen per maand worden gerealiseerd. Het moet dus al gek lopen wanneer we niet binnen een jaar allemaal aangesloten zijn.

Permalink.

Hoe kan ik een bijdrage leveren aan het verkorten van die periode?

Door uw buren, vrienden, kennissen te wijzen op de mogelijkheden. Door een stukje te schrijven in de dorpskrant. Door het in het verenigingsleven op de agenda te zetten. Door het op verjaarpartijtjes aan de orde te stellen. U kunt zich ook aanmelden als vrijwilliger om te flyeren.

Permalink.

Hoe kan ik belangstelling aanwakkeren in mijn dorp of in mijn omgeving?

U kunt er op verjaarpartijtjes of buurtbarbecues melding van maken. U kunt er een stukje over schrijven in uw dorpskrant (u bent vrij om de teksten van deze publicatie te gebruiken). U kunt de belangenvereniging en bedrijvenverenigingen in uw dorp inseinen. Maar als die mogelijkheden er allemaal niet zijn dan helpt het ook als u het uw buren vertelt.

Permalink.

Hoeveel moet ik betalen voor aanleg naar mijn huis en voor de aansluiting van mijn huis?

Niets. De kosten voor aanleg en aansluiting zitten in de abonnementskosten van de provider. Dat geldt voor alle mensen die in eerste aanleg meedoen. Wilt u alsnog aangesloten worden wanneer de glasvezel er al ligt dan kan dat wel kosten met zich meebrengen. Hoeveel, dat hangt af van waar u woont.

Permalink.

Ik zit nu bij KPN als provider. Kan ik daar straks bij blijven?

Dat hangt van KPN af. Zij bepalen of ze via het aan te leggen glasvezelnet willen aanbieden. Als er voldoende KPN klanten in het gebied zitten waar de glasvezel wordt aangelegd dan is de kans groot dat KPN diensten zal gaan aanbieden omdat ze anders veel klanten verliezen. Zorg in ieder geval dat uw email provideronafhankelijk is. Zie hier http://wilookglasvezel.nl/overstappen-en-email-adres-behouden-kan/

Permalink.

Welke providers zijn er straks op het nieuwe glasvezelnet?

Dat weten we nog niet. De kans is groot dat Canal Digitaal, Ziggo en KPN daar in ieder geval bij zullen zitten omdat die al een relatief groot klantenbestand in het gebied hebben maar zeker weten doen we dat op dit moment niet. Biedt uw huidige provider straks geen diensten aan dan zult u dus moeten switchen van provider.

Permalink.

Kan ik weer van glasvezel af?

Ja, maar u blijft 20 jaar lang 9 euro per maand betalen om de kosten van de aansluiting (1500 euro) af te lossen. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor mensen die gaan verhuizen en hun huis niet verkocht krijgen (schrijnende gevallen).

Permalink.

Moet ik voor de ondertekening van de overeenkomst naar een notaris en zijn daar dan kosten aan verbonden?

Nee, er wordt per dorp of voor enkele dorpen tegelijk een avond georganiseerd waar een notaris aanwezig is. U ontvangt ook geen rekening voor de acte.

Permalink.

Waar is OpenNet actief in Europa en waar in Nederland?

OpenNet is gestart in Scandinavië en daarna in Oostenrijk. In Nederland heeft ze nog geen voet aan de grond.

Permalink.

Is het zinnig om contact te leggen met Essent en KPN?

Dat heeft niet zoveel zin omdat die partijen erg veel geld verdienen met lage snelheden en reeds afgeschreven investeringen. Zij staan dus niet te trappelen.

Permalink.

Kunnen huurders ook een aansluiting krijgen?

Ja, maar dat wordt geregeld via de verhuurder omdat dat de eigenaar van de woning is.

Permalink.

Hoe wordt de procedure vanaf nu?

Zodra er voldoende belangstelling is tekent u een voorlopige koopovereenkomst. Pas nadat definitief met de aanleg wordt begonnen tekent u een definitieve koopovereenkomst.

Permalink.

Moet ik voorzieningen treffen op mijn eigen grond?

Dat hoeft in principe niet. Tot 25 meter kan er onder de grond door geboord worden. Wanneer het eenmaal zover is en u woont meer dan 25 meter van de weg, zou het daarom enorm helpen als u zelf de handen uit de mouwen steekt en op eigen grond een sleuf graaft op de plaats waar u dat het beste uitkomt. U kunt daar ook een gezamenlijke actie met buren van maken wat het saamhorigheidsgevoel stimuleert.

Permalink.

Helpt het om de Gemeente en de Provincie in te schakelen?

Er is al een goed contact met de Gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze en Borger-Odoorn. De instelling van de gemeentes verschilt wat maar ze staan er positief tegenover. In andere delen van Drenthe zijn er gemeentes die zelf het voortouw nemen. De provincie heeft in ieder geval een projectsubsidie toegezegd zodat dat vanaf nu zaalhuur, drukkosten voor posters en flyers en advertenties kunnen worden betaald. Dat geeft meer mogelijkheden om mensen kennis te laten nemen van het initiatief.

Permalink.

Is het zinnig om contact te leggen met de nutsbedrijven die sowieso gaan graven?

Er is al contact via de gemeentes maar het contact zal worden geïntensiveerd en waar nodig uitgebreid.

Permalink.