300px-De_veenarbeiders_Eexterveenschekanaal
De veenarbeiders (Eexterveenschekanaal)

Wij beseffen dat als we niks doen onze basisvoorzieningen – zoals zorg en onderwijs – uit ons gebied verdwijnen en daarmee ook een prettig leef- en werkklimaat. Een blijvende, eerlijke breedbandverbinding is van essentieel belang voor de kwaliteit van leven van onze omgeving.

Daarom nemen wij het heft in eigen handen en introduceren we in ons werkgebied Oostermoer (gemeentes Aa en Hunze, Tynaarlo en Borger-Odoorn) een open access breedbandnet zonder winstoogmerk. Dit is een toegang tot een toekomstbestendige breedbandverbinding met maximale snelheid voor een vaste prijs van circa € 30,-.

Hiervoor is uit de Co-operatie Oostermoer[1] de glasvezeltak Oostermoerverbindt[2] ontstaan, die de aanleg en het onderhoud van het net in samenwerking met OpenNet[3] gaat verzorgen.

Is er ook in uw woonplaats binnen het werkgebied ook enthousiasme?
U kunt bij ons meer informatie krijgen hoe wij u kunnen helpen. Informeer hiernaar door een bericht te sturen via ons contactformulier. Wij nemen contact met u op! Ondertussen kunt u gerust uzelf inschrijven via deze site en uw buren, collega’s en vrienden uitnodigen hetzelfde te doen! Hoe meer mensen enthousiast zijn, hoe sneller we aan de slag kunnen!

Ons werkgebied

Oostermoer[4] is het zesde van de zes dingspelen van de Landschap Drenthe. Het is gelegen aan de noordoostzijde van de provincie. De naam is een verwijzing naar het moeras of moer. Enkele belangrijkste plaatsen waren Anloo (de hoofdplaats), Borger, Gieten, Gasselte en Zuidlaren.
Delen van de huidige gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze, Borger-Odoorn worden nog steeds aangeduid met deze naam.

De meeste veenkoloniën[5] worden gekenmerkt door hun langgerekte ligging langs een kanaal met lintbebouwing, bijvoorbeeld Valthermond. In veel gevallen is dat kanaal intussen gedempt zoals bij Gasselternijveen en Gasselternijveenschemond, Nieuw-Buinen, Eerste Exloërmond, Tweede Exloërmond en Valthermond. Er zijn echter ook veenkoloniën die niet zijn ontstaan langs een kanaal, maar langs een weg. Dat geldt met name voor een aantal veenkoloniën in Drenthe zoals Zuidlaarderveen, Eexterveen, Gieterveen, Drouwenerveen, Buinerveen en Exloërveen.

De Hunzevallei[6] ligt tussen de Hondsrug in het westen en de rivierduinen ten oosten van het riviertje de Hunze. Sinds de ijstijden voert deze rivier het water van het Drents plateau af naar de zee . In de Hunzevallei valt veel te ontdekken. Zowel natuurliefhebbers als mensen die meer sportief aangelegd zijn, zullen in de Hunzevallei de tijd van hun leven hebben.
De Hunzevallei ligt tussen de Hondsrug in het westen en de rivierduinen ten oosten van het riviertje de Hunze. Sinds de ijstijden voert deze rivier het water van het Drents plateau af naar de zee. Ook ondergronds. Op veel plaatsen komt bijzonder zuiver kwelwater spontaan omhoog. In de Hunzevallei ontstonden veenmoerassen.