Vroeger was de eigenaar van het kabeltje dat bij u in de meterkast uitkomt (bijvoorbeeld PTT/KPN) ook degene die bepaalde welke diensten (telefoon, internet, TV) u bij hem kon afnemen. Als u het hier niet mee eens was had u geluk als er nog een ander kabeltje (bijvoorbeeld van Ziggo of UPC) in uw meterkast uitkwam. U had dan de “vrije” keuze om een andere netwerkeigenaar te kiezen, die overigens ook weer alleen zijn diensten aanbood. Men noemde dit “verticale insluiting”. De netwerkeigenaar levert de fysieke aansluiting, het beheer van het netwerk en de diensten.
De Nederlandse overheid vond dit een ongezonde situatie, want er was geen enkele concurrentie. Daarom heeft de overheid ervoor gezorgd dat de netwerkeigenaren hun netwerk, tegen een redelijke betaling en door de toenmalige OPTA[11] gereguleerd, moesten openstellen voor andere dienstenleveranciers. Er is dus een “OPTA gereguleerde concurrentie” gestimuleerd. U kunt, onafhankelijk van wie de netwerkeigenaar is, kiezen! Maar de netwerkeigenaar kan hier nog steeds, tot op zekere hoogte, invloed op uitoefenen.
NOOT: Per 1 april 2013 is de OPTA opgegaan in de Autoriteit Consument en Markt (ACM). [11]
Ook in “nieuwe” breedband (lees glasvezel) netwerken vindt men het belangrijk te vermelden dat deze vooral erg open zijn. Technisch gezien klopt dat, echter de netwerkeigenaar bepaalt nog steeds tegen welke condities (uiteraard binnen de wettelijke grenzen van de OPTA regulering) andere dienstenleveranciers hun diensten mogen aanbieden. De netwerkeigenaar bepaalt ook nog steeds wie het beheer van het netwerk mag uitvoeren. Hiermee drukken ze wederom een flinke stempel op uw keuzevrijheid. We zien zelfs situaties waar de netwerkeigenaar een financieel belang heeft in de concurrerende leveranciers die naast elkaar op één netwerk hun diensten aanbieden. Deze netwerken noemen we “carrier-owned”.
Wat betekent dit voor ons gebied?
Dat wij zelf op zoek moeten gaan naar onze eigen klanten. Een eigen “customer-owned” netwerk begint bij jezelf en je buren.
Wanneer zo veel mogelijk mensen overtuigd zijn en bereid zijn om een aansluiting te kopen, komt het glasvezelinternet steeds dichterbij.
Hoe doen we dat?
Via Ambassadeurs die als spin in hun eigen netwerk contacten hebben en maken in hun eigen dorp en regio en kennis en kunde delen met elkaar en de organisatie. Zo kan via een laagdrempelige manier iedereen deelnemen aan dit project.
Deze website wil daarin een spil zijn om alles te verzamelen wat in de gemeenten, dorpen en buurten speelt. Ambassadeurs kunnen aan deze website bijdragen, door verslag te doen van hun activiteiten. Ook via facebook kunnen mensen geactiveerd worden om dit project te laten slagen. Ga naar http://facebook.com/wilookglasvezel en like ons.
Huidige stand van zaken
- Leegloop van het gebied
- Investeringen in zorg en onderwijs blijven achter
- Matig ondernemersklimaat op platteland
- Verschraling van voorzieningen
- Grote providers investeren niet in glasvezel op het platteland
Waarom snel internet?
- Gebied blijft aantrekkelijk om te wonen en werken
- Beschikbaar voor alle bewoners en bedrijven
- Het nieuwe werken is overal binnen handbereik
- Digitale zorg wordt mogelijk
- Modernisering van het onderwijs
Waarom met elkaar aan de slag?
- Samen eigenaar
- Samen bepalen wat er gebeurt
- Samen de vruchten plukken
- Keuzevrijheid
- Onafhankelijk van huidige kabelmaatschappijen
Iedereen kan meedoen
- Iedereen die wil, sluiten we aan!
- Later aansluiten is ook mogelijk
- Uitrol over het gehele werkgebied (gemeenten Aa en Hunze‚ Borger-Odoorn, Tynaarlo)
Wat krijgt u?
- Gegarandeerd maximaal internet, nu en ook in de toekomst.
- Mede-eigenaarschap en rendement
- Vrije keuze van wie u diensten (telefoon, tv, zorg) afneemt (dus ook huidige providers)
- Direct toegang tot alle diensten van providers naar keuze
Wat moet u daarvoor doen?
Laat weten dat u belangstelling heeft via het inventarisatieformulier
Doe nu mee, later is duurder!
Het is namelijk zo dat wanneer je later besluit om toch glasvezel te nemen, er extra betaald moet worden voor de aanleg. Wanneer de legploeg later terug moet komen, wanneer ze eerder de woning al gepasseerd zijn, moet er een opslag betaald worden. Deze opslag kan varieren per initiatief maar gaat tellen vanaf 750 euro.
http://wilookglasvezel.nl/direct-meedoen-voordeliger-dan-later-instappen/
Heeft u interesse, teken dat in via het inventarisatieformulier glasvezel:
http://wilookglasvezel.nl/intekenen
Flyers kunt u aanvragen via het contactformulier of zelf afdrukken
Bronnen:
- [0] https://breedbandborger-odoorn.nl
- [1] http://www.oostermoerverbindt.nl/
- [2] http://energieprovincie.nl/sde-nu-ook-voor-snel-internet/
- [3] http://eco-oostermoer.nl/products%20-%20glasvezel.html
- [4] http://wdoo.nl/?page_id=312
- [5] http://drouwenerveen.com/blog/licht-op-groen-voor-glasvezel-ook-buiten-drouwenerveen-en-buinerveen/
- [6] http://drouwenerveen.com/blog/voorlichtingsbijeenkomst-snel-internet-met-glasvezel-aan-huis/
- [7] http://www.iipen.nl/breedband/breedband-op-het-platteland/
- [8] http://www.iipen.nl/iipen-blogt/glasvezel-in-wit-gebied-is-het-antwoord-niet/
- [9] http://www.verbinddrenthe.nl/
- [10] http://www.opennetnederland.nl/
- [11] Per 1 april 2013 is de OPTA opgegaan in de Autoriteit Consument en Markt (ACM). http://nl.wikipedia.org/wiki/
Onafhankelijke_Post_en_ Telecommunicatie_Autoriteit
Noot:
- WDoo (spreek uit wiedoe -engels we do = we doen) is een organisatie die open breedbandplatformen in Nederland initieert, faciliteert en exploiteert. Zij doen dit in nauwe samenwerking met het Zweedse OpenNet. http://wdoo.nl/
- OpenNet staat wereldwijd model voor de vorm waarin breedbandplatformen door samenwerking van investeerders, dienstenleveranciers en klanten tot stand komen, naar ieders tevredenheid werken en zich blijven ontwikkelen.
OpenNet is actief in Europa en heeft netten in Zweden, Noorwegen,Finland, Oostenrijk en Duitsland. OpenNet is in Nederland bezig in Friesland, Groningen en Drenthe. Op dit moment is het initiatief van Eco-Oostermoer een van de eerste in Nederland. http://www.opennetnederland.nl/
[1] uitleg bij het plaatje
- providers met eigen kabelnet: ziggo, upc, kpn, reggefiber, XMS, vodafone, etc http://www.internet-adsl.nl/providers/
https://www.glasvezel-vergelijken.nl/providers - merken van providers bijvoorbeeld kpn: telfort, xs4all, lijbrand, hetnet, etc http://corporate.kpn.com/het-bedrijf/onze-merken.htm bijvoorbeeld vodafone: blyk, hollansenieuwe, sizz http://nl.wikipedia.org/wiki/Vodafone
- andere aanbieders: tele2, canal+, netflix, nlziet, mundi, bahnhof, helden van nu, solcon, stipte, tweak, scarlet, fiber, online.nl phonedata, trined, tweak, etc http://www.computerhandleiding.nl/alg/providers-overzicht.html
- vergelijk sites: http://www.internet-adsl.nl/drenthe/ http://checkinternet.nl/ https://www.glasvezel-vergelijken.nl/