Wisseling van de wacht bij Verbind Drenthe. Karma Sierts neemt het stokje over van Erica van Lente, die zich het afgelopen jaar sterk maakte voor snel internet in Drenthe. Een gesprek met de komende en gaande vrouw.
Wie of wat verbindt Drenthe? Snel internet. Ja, dat ligt voor de hand. Wat nog meer? Groninger vrouwen. Zij trekken de kar als het gaat om de aanleg van snel internet in de provincie.
Karma Sierts uit Haren volgt per 1 februari Erica van Lente op als directeur van Verbind Drenthe, die waarnemend burgemeester in Bedum wordt. En Sierts hoef je niets uit te leggen als het gaat om (het gemis van) snel internet. Ze heeft niet alleen haar sporen verdiend in de telecomwereld, maar wordt bovendien thuis in Haren dagelijks geconfronteerd met traag internet.
“Ik woon in het buitengebied en moet het doen met een eenvoudige telefoonaansluiting. Ja, we zitten ook nog aan het einde van de lijn, dus echt heel traag. Vaak gebruik ik mijn mobiele telefoon als hotspot om wat vaart in de verbinding te krijgen. Ik weet dus uit eigen ervaring hoe vervelend het is om niet over snel internet te kunnen beschikken.
Een snelle verbinding moet als water uit de kraan zijn, maar dat is het jammer genoeg lang niet overal. Ik weet, 5G komt eraan als opvolger van 4G in 2020. Maar dan nog moet er glasvezel zijn om 5G dicht bij de mensen te brengen.”
Sierts werkte onder meer bij KPN en Ziggo (en de voorlopers van Ziggo: Castel en Essent Kabelcom) en dat zijn precies de grote marktpartijen die niets zien in de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Ze stond aan de wieg van de introductie van (destijds) nieuwe vormen van telecom en internet.
“Mijn nieuwe baan bij Verbind Drenthe is mij op het lijf geschreven. Bij het toenmalige kabelbedrijf Castel begonnen we met helemaal niets. Alles moest van de grond af worden opgebouwd. Veel later, toen ik een eigen bedrijfje had, was ik betrokken bij Community Network Groningen, dat voorziet in snelle internetverbindingen voor bedrijven in de stad. Met een aantal bedrijven zijn we dit netwerk begonnen.”
De overeenkomsten met wat ze bij Verbind Drenthe gaat doen, zijn groot, weet Van Lente: “2016 was het jaar van het in de benen helpen van de bewonersinitiatieven. Van het peilen van de wensen en behoeften en het verkopen van abonnementen. Vervolgens duurt het grofweg twee jaar voordat de snelle verbinding er ligt.”
Sierts: “Een van mijn belangrijkste taken is het begeleiden van plaatselijke initiatieven. Die moeten uitgroeien tot professionele bedrijven. Het is nogal wat om in eigen beheer een glasvezelnetwerk aan te leggen. Zoiets moet goed en professioneel worden neergezet. Het kanaliseren van allerlei wensen is vaak moeilijker dan de techniek in elkaar zetten.”
Ik kreeg heel veel energie van bijwonen bewonersavond
Bij haar beslissing bij Verbind Drenthe te komen, ging Sierts niet over een nacht ijs. “Ik moest wel even nadenken, want tot dusver heb ik meer in de zakelijke markt gewerkt.
Om de sfeer te proeven en met eigen ogen te zien hoe het eraan toegaat, heb ik incognito een bewonersavond bezocht. Ik moet eerlijk zeggen: daar kreeg ik heel veel energie van. Mensen die bij het initiatief zijn betrokken, weten er al heel veel van af. Ik raakte er meer en meer van overtuigd dat snel internet er moét komen voor heel Drenthe. Bij de aanleg van kabel zijn veel mensen eerder al buiten de boot gevallen, dat mag niet nog eens gebeuren”.
Het is bepaald niet zo dat Sierts in een gespreid bedje terechtkomt. Van de 35 Drentse initiatieven zijn er momenteel vijf in uitvoering: Glasvezel Noord, Eco Oostermoer, Sterk Midden- Drenthe, Glasvezel De Wolden en De Kop Breed. Dat betekent dat de komende twee jaar nog dertig plannen werkelijkheid moeten worden.
De provincie Drenthe heeft het voorjaar van 2019 als (snel naderende) stip op de horizon gezet.
“Ik word niet zenuwachtig van die datum. Natuurlijk, er zijn dertig initiatieven die moeten worden omgezet in een professioneel bedrijf, dat snel internet aanbiedt. Het zijn nu nog eilandjes, maar ik denk niet dat dit zo blijft. Door goed te overleggen moeten initiatieven worden gekoppeld. Ik denk dat er uiteindelijk een tiental door bewoners gedragen bedrijven overblijft.” Van Lente: “Neem de initiatieven bij Meppel. Die zijn te klein om zelfstandig te opereren en zullen aanhaken bij De Wolden”
Behalve gedreven initiatiefnemers heeft Drenthe volgens Van Lente ‘bestuurders met ballen en juristen met ruggengraat’. “Drenthe doet het goed. We zoeken elkaar op, bundelen krachten en als er problemen zijn, lossen we die samen op.Die cocktail heeft ons gebracht waar we nu zijn. En dat is best ver.”
Van Lente treedt per 1 februari aan als waarnemend burgemeester in Bedum. Hoe is het daar gesteld met het internet? “Nait best”, zegt de nieuwbakken eerste burger. “Ik heb ook economische zaken in mijn portefeuille. Nee, ik kom niet los van het snelle internet”, lacht Van Lente.
Originale Artikel in DVHN:
Meer in het Dagblad van het Noorden over glasvezel in Drenthe
- http://www.dvhn.nl/drenthe/VerbindDrenthe-heeft-nieuwe-directeur-21915457.html
- http://www.dvhn.nl/drenthe/%E2%80%98Heel-Drenthe-ingekleurd-met-glasvezel-initiatieven%E2%80%99-21945965.html
- http://www.dvhn.nl/drenthe/Europese-prijs-voor-Glasvezel-De-Wolden-21779356.html
- http://www.dvhn.nl/drenthe/Haast-geboden-voor-Drentse-%E2%80%98initiatiefloze%E2%80%99-witte-internetvlekken-21666999.html
- http://www.dvhn.nl/drenthe/Eerste-snelle-internet-in-Westerveld-21714757.html
- http://www.dvhn.nl/drenthe/Glasvezel-Noord-klaar-voor-groei-21600712.html
- http://www.dvhn.nl/drenthe/Glasvezelfusie-in-Noord-Drenthe-21588496.html
- http://www.dvhn.nl/drenthe/Speedtest-in-de-Zandvoorten-203Mbit-21510089.html
- http://www.dvhn.nl/drenthe/Eerste-particuliere-glasvezelnet-actief-in-Drenthe-21504986.html
- http://www.dvhn.nl/drenthe/Provincie-Drenthe-financiert-drie-initiatieven-snel-internet-21480934.html
- http://www.dvhn.nl/drenthe/Noord-Drentse-glasvezelclubs-bundelen-krachten-21478531.html