Borger-Odoorn wordt gedekt

Borger-Odoorn helemaal aan de glasvezel. Een berichten in het Dagblad van het Noorden en huis-aan-huisblad Week-in-Week-uit doen te weinig eer aan het traject dat de afgelopen 8 jaar is gelopen door diverse vrijwilligers van diverse organisaties.

Via vele vrijwilligersorganisaties zijn ambassadeurs jaren aan het werk geweest en gebleven om snel internet te krijgen. Dank aan alle mensen die via Eco-Oostermoer, Energieprovincie, WilOokGlasvezel, Breedband Borger-Odoorn, gemeente Borger-Odoorn, Stichting Midden-Drenthe, Provincie Drenthe, VerbindDrenthe steeds zijn blijven werken aan een glasvezelaansluiting in Borger-Odoorn.

In 2013 begon Eco-Oostermoer (ECO) met een inventarisatie van de belangstelling voor glasvezel in de gemeenten Aa-en Hunze- Tynaarlo en Borger-Odoorn, met in het achterhoofd dat een groot project aandacht zou vestigen aan de toenmalige grootgrutters in snel internet. In 2014 wordt de website wwws.wilookglasvezel.nl opgezet om de inventarisatie wat meer te stroomlijnen. Door de te grootschalige aanpak groeide dit initiatief boven het hoofd van de organisatie en in Borger-Odoorn werd een samenwerking opgezet met Stichting Duurzame Energieprovincie (SDE) opgepakt en deze voerde een inventarisatie uit  in Borger-Odoorn.

Niet alleen in Borger-Odoorn, maar ook elders werden organisaties opgetuigd om glasvezel aangelegd te krijgen. Inmiddels werd door de provincie Drenthe het probleem het langzame internet onderkend en werd Stichting VerbindDrenthe opgericht. Deze wilde zorgen dat de inmiddels meer dan 30 coöperaties en stichtingen die met glasvezel bezig waren, werden gebundeld in een aantal grotere. Inmiddels trok SDE zich terug uit de organisatie en werd in 2015 stichting Breedband Borger-Odoorn (BBO) opgericht. Die de samenwerking met ECO voortzette. Uiteindelijk ging BBO alleen verder met behulp van subsidie van VerbindDrenthe. Er werd met diverse partijen contact gezocht voor aanleg, ook met de KPN. Helaas liep door de samenwerking met de KPN  de aanleg een jaar vertraging op. Dit omdat de KPN zich toch wilde focussen op VDSL. Deze begon het buitengebied in Borger-Odoorn kleiner te maken door uitbreiding van de bebouwden kommen met snel internet.  Door de grote belangstelling, en nood voor snel internet, van deelname in het buitengebied van Borger-Odoorn werd samengewerkt gezocht met Coöperatie Midden-Drenthe om aansluiting te hebben op hun glasvezelnet. Deze poging mislukte. Uiteindelijk werd het bedrijf de Digitale-Stad bereid gevonden de aanleg uit voeren in het buitengebied van Borger-Odoorn.De Digitale-Stad legt inmiddels aan voor de KPN.

Wanneer de uiteindelijke dekking over heel Borger-Odoorn gereed is, is nog even een vraag. De concurrentie is inmiddels erg groot tussen de grootgrutters, die nu het licht ook hebben gezien in de aanleg van glasvezel.

qrf
qrf