Glasvezel van Eco-Oostermoer eindelijk de grond in

geplaatst in: Diversen, Eco-Oostermoer, Persberichten | 0

20160219_120541De eerste paar kilometer glasvezel in Eexterzandvoort en Gieterzandvoort ligt er. De ambitie van de coöperatie Eco Oostermoer is royaal: in 2019 is het uitgegroeid tot een netwerk voor de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo.

Voor de officiële start van het project kwamen gedeputeerde Henk Jumelet en wethouder Co Lambert van Aa en Hunze naar het dorpshuis van Eexterzandvoort om te onderstrepen hoe bijzonder het initiatief is. De provincie wil dat heel Drenthe in 2019 beschikt over ‘breedband’ internet. Voor het platteland moet er dan nog heel wat gebeuren. ,,Je moet ergens beginnen”, verklaarde Jumelet. Dat dat gebeurt in een dorp van pakweg honderd huishoudens is op zich verwonderlijk. Met 76 aansluitingen doet bijna iedereen mee, maar het kan alleen uit als het snel groeit. Het bestuur van de coöperatie Eco-Oostermoer heeft ondermeer in Gieten, Rolde en Bareveld contacten gelegd met andere initiatieven om te komen tot een glasvezelnet, zodat Eexterzandvoort echt het begin is van een zich snel verspreidende olievlek.

De provincie heeft de aanleg mogelijk gemaakt met een startkapitaal van twee ton in de verwachting dat de aanpak te kopiëren is in andere plattelandsgebieden. Omdat het gaat om een open net waar alle aanbieders van internet gebruik van kunnen maken kunnen er snel kilometers worden gemaakt. Half april gaat de internetsnelheid op het mininetwerk van 0,3 MB per seconde naar 100.

Lambert roemde het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers: het heeft drie jaar voorbereiding gekost.

http://www.dvhn.nl/drenthe/Glasvezel-begint-in-Eexterzandvoort-21140921.html