Feit of fabel over breedbandinternet

geplaatst in: Diversen | 0

feit-of-fabelOp internet en tijdens verjaardagen strijden voor- en tegenstanders van glasvezel voortdurend over de zin en onzin ervan. Vaak worden ongedocumenteerde argumenten gebruikt om het pleidooi te staven. Enkele hardnekkige argumenten die herhaaldelijk ter tafel komen hebben we onderzocht op hun waarheidsgehalte.

 

Alles gaat straks draadloos via wifi, 4G, 5G etc.

Dat ligt niet in de lijn der verwachting om verschillende redenen:
1.- Dataverkeer via 4G is erg kostbaar, circa 40 euro per 10 GB. Bij normaal internetgebruik verbruiken we circa 175 GB per persoon per jaar. Alleen internet zou dan al 700 euro per jaar kosten. Dan kun je nagaan wat het zou kosten als je met meerdere mensen in een huis woont. Dat wordt al snel een veelvoud van 700 euro. (Bron: TNO en KPN.) De maandelijkse kosten van TV komen daar nog bij.
2.- De zendmasten moeten al dat dataverkeer aankunnen. Er moet dus glasvezel naartoe gelegd worden! Er kunnen maar een beperkt aantal gebruikers per zender tegelijk werken zodat er veel zenders aan een mast moeten  hangen. Wil je duizenden mensen in de dorpen voorzien van 4G heb je dus heel veel zendmasten nodig. Want vanwege de windbelasting mogen er ook weer een beperkt aantal zenders aan een mast gemonteerd worden. (Bron: Shere masten.)
3.- De dekking van het 4G netwerk is nog niet 100%. Verder zijn er maar 3 providers die 4G leveren. Zij hebben destijds miljarden betaald voor de 4G rechten. Pas als die terugverdient zijn kunnen we misschien 5G verwachten. Want we denken wel dat er al 5G is, maar dat is er nog niet! Er worden alleen proeven gedaan in laboratoria met iets wat 5G zou kunnen worden… (Bron: Tweakers.net.)

 

De kabel is en blijft snel genoeg voor particulieren.

Sinds 2011 stijgt het nationale dataverkeer, gemeten bij de Amsix, jaarlijks met 30-40%. In 2011 lagen de pieken op 1.2 terabit per seconde. Vandaag de dag is dat 3.0 terabit per seconde. Wanneer deze groei zich doorzet lijkt de kabel onze data-consumptie niet meer te kunnen verwerken en zullen er steeds vaker ‘files’ op de huidige digitale snelwegen ontstaan. (Bron: ams-ix.net.)

Op de linkse grafiek uit 2011 bereikt de ’top’ circa 1.2 Tbps. Op de rechtse grafiek uit 2014 is dat meer dan 3.0 Tbps.

 

Straks moet je alle kabels in huis vervangen en een nieuwe TV kopen.

In huis verandert er niets. De meeste apparaten die je nu in huis gebruikt, kun je met glasvezel gewoon gebruiken. Wifi werkt normaal, setopboxen voor de TV zoals Humax, Cisco en Samsung werken normaal. DVB-C tuners en CI+ modules ook zodat je digitaal televisie kunt kijken. Via glasvezel komt zelfs het aloude analoge tv-signaal in huis zodat de TV met beeldbuis ook blijft werken. Het coaxnetwerk zoals dat nu in uw woning zit kan gewoon gebruikt worden. Alle TV’s die erop aangesloten zijn kun je gebruiken.

 

Alleen bedrijven hebben baat bij glasvezel.

Bedrijven hebben veel dataverkeer. Vaak meer dan particulieren. Hoewel dat ook weer erg afhangt van het soort bedrijf. Net zoals dat ook weer afhangt van het ‘soort’ particulier…! Maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het gaat erom dat er meer mensen bij u in de wijk meer gebruik (zijn) gaan maken van het internet. Vroeger stond er maar 1 pc in huis die verbinding had met internet. Nu zijn dat er in een gemiddeld gezin als snel 3 a 4 apparaten: 1 of 2 smartphones, 1 tablet, 1 pc of laptop, tv’s. Telt u eens hoeveel apparaten er bij u in huis zijn die verbonden zijn met internet. En vermenigvuldig dat met het aantal huizen in uw straat of wijk! Al dat (toenemende) dataverkeer moet via een coax-kabel naar een wijkcentrale. Daar is die kabel niet op berekend. U merkt dat doordat internet langzamer wordt (vaak ’s avonds tussen 20.00 en 22.00 uur), of dat het tv-beeld mosaic-vorming of strepen vertoont. Of soms helemaal, voor enkele seconden, ‘op zwart’ gaat.(Of uw internet langzamer wordt of stabiel is kunt u testen met behulp van http://speedtest.glasoperator.nl/v4/. Doe de test op verschillende momenten van de dag.)

 

Bron: http://www.lvcnet.nl/feiten-en-fabels/