Waarom we glasvezel nodig hebben? Met de huidige snelheid van de meeste internetaansluitingen wordt het lastig om in de toekomst de mogelijkheden die digitalisering en automatisering geeft het hoofd te bieden. Met andere woorden: Internet wordt steeds belangrijker en de diensten die op internet werken vereisen steeds meer bandbreedte. Deze bandbreedte kan niet worden gehaald via ADSL (KPN/telefoon) en COAX (ZIggo/kabel), zie filmpje
Glasvezel is voorbereid op de toekomst. Glasvezel is 60% energiezuiniger dan de bestaande infrastruktuur. Glasvezel is een internetaansluiting waar alles mee kan, nu en in de toekomst. Het is een essentieel onderdeel van de infrastructuur, net als water, gas en elektra. Het belangrijkste verschil is dat glasvezel niet vanzelfsprekend bij u in de meterkast komt.
Om er toch voor te zorgen dat iedereen die dat wil, een glasvezelaansluiting kan krijgen, moeten er zoveel mogelijk mensen meedoen! Ook door mensen in het dichter bevolkte gebied.(Borger, Nieuw-Buinen, Gieten, Rolde) Daardoor wordt de haalbaarheid van aanleg groter en kunnen mensen ook in het dunbevolkte gebied (veenkoloniën) blijven wonen en gaan we de krimp tegen.
Teken daarom in via http://wilookglasvezel.nl/intekenen
Simme apparaten in huis
Bijvoorbeeld automatisering van huizen, in combinatie met thuiszorg, waardoor mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Door ‘zorg op afstand’ hoeft u niet altijd naar het ziekenhuis. Toepassing van de nieuwste technologie, in huis en bedrijf, is alleen mogelijk als er voldoende snel internet is met voldoende bandbreedte.
- slimme apps voor bediening licht en apparaten
- zelf denkende thermostaten en andere apparaten
- beveiliging
- voldoende bandbreedte waardoor iedereen in huis tegelijk zonder storing kan werken
- koelkasten die zelf bestellen wat er nodig is
- smart-tv
Ouderenzorg op afstand
Bijvoorbeeld grootouders die met videobellen contact met kleinkinderen kunnen hebben, aan gratis bellen via internet, studeren op afstand en thuiswerken. Niet alleen voor zorg maar ook om vereenzaming tegen te gaan en in contact te blijven met de samenleving.
- slimme beeldverbinding voor verzorgers en artsen
- skypen met familie en vrienden zonder haperingen
- medicijnkastjes die aangeven wanneer en hoeveel medicijnen er moeten worden ingenomen
- sociale media om vereenzaming tegen te gaan
Digitaal basisonderwijs
Kinderen op school gebruiken tegenwoordig een tablet, smartphone, werken in de cloud-backup en krijgen lesfilms aangeboden via internet.Huiswerk wordt thuis gedaan. Het moderne basisonderwijs kan niet meer zonder digitale hulpmiddelen!
- het digibord heeft het krijtbord al vervangen
- kinderen werken met digitale lesmiddelen in hun eigen tempo en niveau.
- leerstof bevat ook veel filmpjes
- er wordt veel in de cloud gewerkt
Om dit allemaal te kunnen doen is er niet alleen snel internet nodig maar ook voldoende bandbreedte voor als alle leerlingen tegelijkertijd digitaal bezig zijn. Door deze toegenomen digitalisering moeten ook docenten hierop steeds beter voorbereid en getraind zijn. Maar niet alleen leermiddelen, ook de organisatie van de school werkt steeds meer in de cloud.
- dit eist veel kennis van de medewerkers
- een goed beheer van ICT binnen de school
- hard- en software buiten de school
- delen met andere locaties
- makkelijke aanpassingen mogelijk
- software altijd up-to-date
Kinderen krijgen nu en in de toekomst digitale vaardigheden. Daarvoor is ook kennis gewenst. De Stichting CodeUur wil kinderen van de basisschool digitaal vaardig maken door ze te leren programmeren. Programmeren leert kinderen zich creatief en logisch te denken. Met iedereen aan de tablet of pc is glasvezel hoogst noodzakelijk.
Glasvezel is de toekomst, teken daarom in via http://wilookglasvezel.nl/intekenen