Glasvezeldelegatie uit Oostenrijk bezoekt Eco-Oostermoer 9 maart

noe_logoEen delegatie uit Niederösterreich komt op 9 en 10 maart naar Nederland om breedbandinitiatieven te bezoeken.Voor ECO-Oostermoer een mooie opsteker. De delegatie bezoekt het startgebied rond Gieten.

De delegatie bestaat uit 6 personen: Igor Brusic (Geschäftsführer der Niederösterreichischen Glasfaserinfrastruktur GmbH), Christoph Westhauser (Breitbandkoordinator der Landes NÖ), Richard Pouser (neuer Mittarbeiter von Hr. Westhauser) en enige personen van de afdeling Abteilung Straßenbau, Energie und Wasserwirtschaft van de provincie Nederoostenrijk.

De NöGIG (Niederösterreichischen Glasfaserinfrastruktur GMBH) is in het leven geroepen door het land om de uitrol van glasvezel en beheer te organiseren. Ze twijfelen nog over eigendom van de bewoners. In hun situatie zou dit alleen eigendom van huisaansluiting (500-600 euro) zijn en doet de NöGIG de investering in BackBone en Basisinfra (publieke deel).

Na het Land Wenen waar OpenNet Austria actief is, starten 5 pilots in het land Niederösterreich naar OpenNet Model. De verantwoordelijke personen bezoeken de beide Regievoerende aannemers voor het toetsen van deze aanpak. Voor hun is belangrijk dat regionaal werk wordt geborgd met kwaliteitsgaranties. Beide regievoerende aannemers vullen dit reeds in Duitsland in. Tevens is er interesse in het model met een coöperatie (voor hun Genossenschaft). In een studie die ik hierover afrond voor de Oostenrijkse overheid is tevens een bezoek aan een coöperatief gepland. Hier is een ontmoeting met ECO Oostermoer georganiseerd.

Uitgebreide informatie:

Vanuit het Land Oostenrijk worden de “Bundesländer” middels breedband subsidiegelden tot het bereiken van de doelen van de digitale agenda Europa 2020 gestimuleerd. Het “Bundesland Niederösterreich” is vooruitstrevend in haar aanpak en heeft op basis van het 3 Lagen Open Model zoals geaccrediteerd door Brussel haar inrichting vastgelegd. Dit 3-LOM (Three Layer Open Model) is voorzien van en neutrale operator op laag 2 (actieve laag) en legt het eigendom van laag 1 (passief) bij het gebied.
Niederösterreich overweegt een 3 deling op laag 1, de glasvezel infrastructuur, waarbij Niederösterreich eigenaar is van de transit routes van de gebieden naar de Internet Exchange van Wenen. De backbone wordt hiermee ingevuld. Daarna is de gemeente eigenaar van het openbare netwerk (Basis Infrastructuur, BIS) en de object eigenaar van de aansluiting (Huisaansluiting of Bedrijfsaansluiting, de HAS/BAS). Het land Niederösterreich heeft voor de realisatie en eigendomsbepaling en hieraan gekoppelde financiering de NöGIG (Niederösterreichische Glasfaser Infrastruktur Gesellschaft) op gericht. Door de ervaringen in de “Bundesländer” van Duitsland blijkt een volledig eigendom bij de overheid zonder betrokkenheid van het gebied (burger/bedrijf) niet gunstig uit te pakken en is de participatie laag.

Niederösterreich heeft naar voorbeeld van Nederland een competitie model voor regievoerende aannemers omarmt en wil dit model toetsen aan de aanpak van de iipen gebiedsontwikkeling met 2 regievoerende aannemers.

Voor beide bovenstaande model invullingen heeft Niederösterreich aan iipen het verzoek gedaan een bezoek te plannen aan Nederland waarbij zowel de regievoerende aannemers alsook de coöperaties die binnen dit model aan de slag zijn bezocht worden. Voor de coöperatievorming ziet Niederöstterreich nog zorgpunten en wil graag van een coöperatie haar ervaringen en geleerde lessen horen in relatie tot de provincie/gemeente.

Tevens zal de delegatie een bezoek brengen aan Sensor City en naast de concrete inhoudelijke aanpak ook informatie ontvangen over ervaringen van de betreffende directeur met publieke investeringen in breedbandnetwerken en het onderbrengen van de exploitatie bij marktpartijen.

Na het bezoek wordt besloten welke vorm(en) in de test van het model aan bod gaan komen.

Test van „Modell Niederösterreich“ in 5 Modelregio‘s mit € 5 Mio.
De startgebieden moeten aantonen dat de aanpak van NÖ werkt; vorm van Proof of Concept en hiervoor is per regio € 1 Mio gereserveerd, de 5 startgebieden zijn:

 • Ybbstal
 • Triestingtal
 • Thayatal
 • Kleinregion Waldviertler Stadt-Land sowie die
 • Katastralgemeinde Scheiblingstein / Klosterneuburg.

De reden voor de keuze van deze startgebieden:

 • Huidige breedbandinfrastructuur is slecht verzorgt en de druk vanuit bedrijven, huishoudens en telewerkers voor een kwalitatief betere internetvoorziening is hoog;
 • In al de startgebieden zijn op korte termijn infrastructurele werkzaamheden gepland waarbij meeleggen een optie is; of er is reeds rekening gehouden met infrastructurele aanpassingen waardoor glasvezel eenvoudig aan te leggen is;
 • In deze gebieden zijn goede Backbone verbindingen beschikbaar voor ontsluiting naar de Vienna Exchange.

De 5 startgebieden vertegenwoordigen ca. 6,5% van alle NÖ Gemeinden, ca. 6,5 % van alle gebouwen, 6,5% van de inwoners, 6,5% van de bedrijven en ca. 6,5% van alle arbeidskrachten. De oppervlakte beslaat 10% van het land NÖ. De aanleg wordt in deze gebieden ingeschat als hoger dan gemiddeld. Wordt NÖ breed aangelegd, wordt rekening gehouden met kosten van ca. € 105 Mio.

Bij positief resultaat van het Proof of Concept,

 • Worden aanvullend € 25 Mio. voor de verdere afronding van de aanleg in de startgebieden beschikbaar gesteld,
 • een Rollout van dit model over heel NÖ doorgevoerd,
 • een melding en accreditatie van „Modells NÖ“ in Brüssel gedaan,
 • met de bewezen partijen uit de startgebieden en instituties in het land NÖ samen met de NÖGiG een breedbandprogramma ingericht om elke regio te voorzien van een glasvezelnetwerk.

Agenda besuch Niederösterreich an die Niederlande.

Montag 9. März 2015

09.00Uhr : Ankunft Flughafen Schiphol Amsterdam
09.30Uhr: Abreise nach Harderwijk, besuch Schuuring B.V.
10.30Uhr: Präsentation „Regieführende Breitband Bauunternehmer“
12.00Uhr: Lunch
13.00Uhr: Fortsetzung Präsentation
14.00Uhr: Abfahrt nach Assen, Besuch Sensor City
15.30Uhr: Präsentation Geschäftsführer Sensor City
16.30Uhr: Abfahrt nach Gemeindehaus Gieten vom Kreis Aa en Hunze
17.00Uhr: Präsentation Gemeinde „Vorstand“
17.30Uhr: Präsentation Genossenschaft Oostermoer Verbindt
18.30Uhr: Abfahrt durch Außen Gebiet der Genossenschaft.
20.30Uhr: Ankunft in Amsterdam

Dienstag 10. März 2015

09.00Uhr: Abfahrt nach Tricht, Besuch A. Hak TelecomB.V.
10.30Uhr: Präsentation „Regieführende Breitband Bauunternehmer“
12.00Uhr: Lunch
13.00Uhr: Fortsetzung Präsentation
14.00Uhr: Abfahrt nach Lelystad, Besuch aktuelle Glasfaser Verlegung
15.00Uhr: Ende der Tour

Zie hier de plaats voor het bezoek aan Gieten: http://wilookglasvezel.nl/event/1276/

Breedbandinitiatieven Oostenrijk: http://www.noe.gv.at/Verkehr-Technik/Telekommunikation/Breitbandinitiative-2012-14/Breitbandinitiative2012_14.html