Glasvezelnieuws uit Aa-en-Hunze en Tynaarlo van Eco-Oostermoer Verbindt

Het nieuwe glasvezelnetwerk in de Zandvoorten: hoe bevalt het?

Het proefgebied Eexterzandvoort / Gieterzandvoort draait nu bijna een half jaar. Vanaf 1 augustus zijn alle deelnemers aangesloten op het gloednieuwe glasvezelnetwerk. Na hier en daar nog wat aanloopproblemen, die door provider Netvisit en aannemer Vidyn goed zijn opgelost, kan iedereen er nu genieten van lekker snel internet en haarscherpe, stabiele tv. De ervaringen tot nu toe: “Het went gauw, dat snelle internet! Ik kan me niet meer voorstellen hoe het eerst ging met die paar Mb.” En: “Wat heerlijk dat de tv niet meer uitvalt, ongeacht het weer. Ongestoord kijken en super beeldkwaliteit.”

De bewoners krijgen binnenkort een enquête waarin ze kunnen aangeven hoe het bevalt en waar ze nog verbetering zouden wensen. Met deze gegevens zijn we nog beter voorbereid op de toekomstige uitrol.

De uitrol Eco-Oostermoer Verbindt: hoe staat het ervoor?

Intussen zijn we volop bezig de volgende gebieden te ontsluiten. Dit is de tussenstand:

 • Hoek Eext-Annen en Eexterveen
  Vanuit Eexterzandvoort zal de volgende uitrol twee kanten uitgaan: richting Eexterveen (grijs gebied) enerzijds en richting ‘t Wit, Eexterkoele en Vijzelweg (wit gebied) anderzijds. Als het haalbaar is, proberen we ook nog een deel wit gebied daaromheen mee te nemen in deze eerste uitrol. Maar dat hangt af van het uiteindelijke financiële plaatje.

We zitten op dit moment nog midden in de aanbestedingsfase en de voorbereidende werkzaamheden zijn in volle gang: gesprekken met de aannemers, calculaties en uitrekenen van efficiënte routes en aanlegtechnieken.  Als we daarover een akkoord hebben met een aannemer zullen alle geïnteresseerden een definitief aanbod krijgen en start de inschrijving.  En als er voldoende gebruikersovereenkomsten en abonnementen afgesloten worden, kunnen we komend voorjaar  starten met de aanleg van deze uitbreiding.

 • Volgende uitrolgebieden
  Vervolgens kunnen we bijna meteen door met Oud- en Nieuw Annerveen en Spijkerboor, daar zit de belangstellingsinventarisatie, gehouden door dorpsbelangen, inmiddels al op 65%! De olievlek is aan het werk!

 

Belangstelling voor glasvezel in Eext

Tijdens de ALV van dorpsbelangen Eext op 30 november heeft het bestuur van ECO Oostermoer Verbindt op uitnodiging een korte presentatie gehouden. Er was een mooie opkomst en de aanwezigen reageerden enthousiast. Ongeveer tweederde van de aanwezigen gaf aan interesse te hebben in glasvezel. Er waren ook twee vertegenwoordigers van de werkgroep Glasvezel Anderen aanwezig, zij benadrukten het belang van samenwerking, gezien de afhankelijkheid van elkaar om de route door te kunnen laten lopen. In Anderen is de belangstelling op dit moment al ongeveer 55%. Dorpsbelangen Eext gaat ook een werkgroep glasvezel opstarten.

 

Het aanbod Eco-Oostermoer: hoe zit het precies?

Op basis van ons succesvolle proeftraject en de daaropvolgende evaluatie hebben we intussen een aantrekkelijk aanbod samengesteld voor de toekomstige uitrolgebieden. Voor ca. €55 tot €60 krijgt u een all-in-onepakket met 200 Mbps supersnel internet, een hoogwaardige tv-aansluiting met minimaal 65 zenders en 17 in HD, en een vaste telefoonaansluiting. Voor alleen basisinternet (200 Mbps up- en download) betaalt u €43 tot €48 inclusief btw. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de provider die u kiest en van de coöperatietoeslag.

Kijk voor het exacte aanbod en de voorwaarden op onze nieuwe site:
www.eco-oostermoerverbindt.nl

Gewijzigde voorwaarden voor deelname:

 • Ongeveer een kwart van de aanlegkosten financieren we uit eigen middelen, wat neerkomt op gemiddeld ongeveer €500 per deelnemer. We vragen u dus zelf €500 te investeren, welke u met aantrekkelijke rente krijgt terugbetaald. Meer investeren is ook mogelijk. Investeren is niet verplicht, maar het totaal aan eigen bijdrage moet op ongeveer 25% van de aanlegsom uitkomen om te kunnen starten.
 • Deelnemers worden mede-eigenaar van de kabel en lid van de coöperatie. Gezamenlijk zijn we verantwoordelijk voor de verplichtingen die we als collectief aangaan. Daarom verbinden deelnemers zich tot een verbruikersverplichting van 20 jaar. Deze is uiteraard overdraagbaar bij verhuizing. Wilt u uw contract tussentijds beëindigen? Dat kan maar betekent dat u de overige leden schadeloos stelt.

 

Oproep: Wilt u ook actief worden voor glasvezel bij Eco-Oostermoer Verbindt?

Nu ons pilotproject van de grond is, hebben we al veel ervaring opgedaan in het hele traject van glasvezelaanleg. Om snel verder te groeien is uitbreiding van onze organisatie nodig. Alle hulp is welkom, maar we hebben specifiek behoefte aan:

Mensen met bestuurlijke ambities – er is ruimte voor uitbreiding van ons bestuur. Wilt u meebeslissen over de toekomst van uw netwerk? Meld u aan!

Vrijwilligers voor:

 • een werkgroep ‘organisatie’
 • een werkgroep ‘communicatie’ (o.a. teksten, fotografie, vormgeving, social media, website, algemene communicatie)
 • kleine allround klussen (bijv. hulp bij evenementen)

Wat levert het je op? Je raakt meer betrokken bij jouw buurt, doet nieuwe (werk)ervaring op en draagt bij aan een bijzonder burgerinitiatief waar uiteindelijk de hele gemeenschap mee geholpen is.

Spreekt dit je aan en heb je er zin in om actief te worden voor ECO-Oostermoer Verbindt? Meld je aan.

glasvezel@eco-oostermoerverbindt.nl

 

Nieuwe website en nieuw logo!

We hebben een nieuwe plek waar je alles leest over ECO Oostermoer Verbindt, wie we zijn, wat we doen, waar we bezig zijn en het laatste nieuws. Hij is nog niet helemaal klaar, maar kijk gerust alvast rond op www.eco-oostermoerverbindt.nl.

Hier (en bovenaan deze nieuwsbrief) vindt u ook ons nieuwe logo. Misschien even wennen, maar we zijn er blij mee!

 

Het bestuur van ECO Oostermoer Verbindt