Grootgrutters gaan concurrentie aan op Gigasnelheid

geplaatst in: Diversen | 0

Grote providers gaan weer inzetten op glasvezel en gigabit internet over coax. Na jaren hun kopernet uitgemolken te hebben, concurrenten opgekocht te hebben en daardoor aanleg van glasvezel te hebben vertraagd wordt nu de uitrol van glasvezel hervat, Waarschijnlijk is de grote hoeveelheid burgerinitiatieven die zelf glasvezelnetten gaan aanleggen in buitengebieden mede de oorzaak hiervan. Hier worden diensten aangeboden door providers die niet bij KPN, ZiggoVodafone, Tele2 of T-Mobile horen. Dit scheelt abonnementen.

KPN heeft aangekondigd weer meer te gaan investeren in glasvezel. Het telecombedrijf wil tegen 2021 een miljoen nieuwe huishoudens op haar glasvezelnetwerk aangesloten hebben. De laatste jaren waren de investeringen in glasvezel op een laag pitje gezet en zag het bedrijf meer toekomst in het opwaarderen van haar ADSL-netwerk.

https://mediamagazine.nl/t-mobile-en-kpn-gaan-investeren-in-glasvezel/?

Voor de komende jaren is de verwachting dat KPN’s grote concurrent VodafoneZiggo de snelheden van zijn kabelaanbod flink gaat opschroeven, tot 5GBit/s down, dankzij de komst van de docsis 3.1-standaard naar kabelmodems. Dat is waarschijnlijk de reden dat KPN zijn ftth-uitrol weer hervat. Daarnaast zet KPN, niet verwonderlijk, in op 5g, door zijn mobiele netwerk hier geschikt voor te maken.

https://tweakers.net/nieuws/146273/kpn-reorganiseert-en-richt-zich-weer-op-glasvezelaanleg.html

Europese Commissie gaat instemmen met overname van Tele2 door T-Mobile
https://tweakers.net/nieuws/146205/europese-commissie-gaat-instemmen-met-overname-van-tele2-door-t-mobile.html

Telecomprovider T-Mobile gaat een deel van Den Haag voorzien van glasvezelaansluitingen. Dit gaat vanaf begin 2019 gebeuren en omvat zowel particuliere als ook zakelijke adressen: respectievelijk 30.000 en 3.000 stuks. Het bedrijf kondigt aan hiermee de directe concurrentie aan te gaan met KPN en VodafoneZiggo.

https://www.agconnect.nl/artikel/t-mobile-verglaast-den-haag-deels

DELTA levert met ingang van 1 december in heel Zeeland internet met een snelheid van 1 gigabit per seconde over de kabel. Dat is 1000 Mbps. Daarmee is DELTA is de eerste provider in Nederland die al zijn klanten zo’n hoge internetsnelheid aanbiedt over coax.

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/109677/DELTA-met-1-gigabit-per-seconde-over-internet

De private organisatie L2Fiber heeft zich ten doel gesteld glasvezelkabels in heel Rotterdam aan te leggen. De organisatie wil in eerste instantie 12.000 woningen in Kralingen-west van glasvezel voorzien om daarna uit te breiden naar de rest van de stad.

https://tweakers.net/nieuws/139237/l2fiber-wil-rotterdam-van-glasvezel-voorzien.html