Jantje van Leiden werkt bij de overheid met draadloos internet

geplaatst in: Diversen | 0

4glteOverheid wil snel draadloos internet in 3,5GHz-band op platteland

Het kabinet gaat frequenties openstellen voor aanbieders van internet in afgelegen plekken. Op die manier moeten plattelandsbewoners zonder vaste breedbandverbinding toch een snelle verbinding met internet kunnen krijgen.
Onder meer WiMax en LTE zijn geschikt voor die frequentieband, maar het kabinet noemt geen technologie die moet worden gebruikt. De 3,5GHz-frequentie is relatief hoog, en dringt daardoor vrij moeilijk binnen in huizen.[1]

Wat vinden wij hiervan?

Met dit bericht probeert de overheid bewoners van het platteland aan het snelle internet te krijgen, Echter, zoals zovele ideeën die uit Den Haag komen zal deze poging weer meer verwarring zaaien en de acties die door de diverse breedbandinitiatieven is gestart in de wielen rijden. Mensen gaan nu twijfelen of ze wel een glasvezel abonnement moeten nemen. Prima dat er 4G op het platteland komt, handig voor de mobiele dekking, maar voor snel, betrouwbaar internet is dit niet voldoende. De overheid bij monde van meneer Kamp maakt zich er weer van af als Jantje van Leiden. Investering in glasvezel in witte gebieden is de enige optie.

Nadelen

Gebruik van 3,5 GHz band als tussen oplossing voorstelbaar maar niet acceptabel als duurzaam alternatief voor een volledig glasvezelnetwerk vanwege onvoldoende stabiliteit, invloed van weers- en atmosferische storingen en de privacy gevoeligheid als gevolg van toepassing van straalzenders om afstanden te overbruggen. De frequentie dringt vrij moeilijk door in huizen. Met een beperkte snelheid heeft LTE niet de voordelen die met alleen glasvezel haalbaar zijn. Net zoals bij Coaxiale verbindingen zakt de snelheid snel bij wanneer er veel gebruikers tegelijkertijd van de verbinding gebruik maken.
Bij een puur glasvezelnetwerk zijn de up- en downloadsnelheid bovendien gelijk.

Nog niet toekomstbestendig 

Strijker, verbonden aan Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft onlangs onderzoek afgerond naar burgerinitiatieven voor kwalitatief hoogstaand internet breedbandnetwerk. Strijker vindt de plannen van Kamp ‘goed nieuws’. Dat er geïnvesteerd wordt in internetverbinding, maar ook andere digitale verbindingen op het platteland, is volgens Strijker een absolute noodzaak, maar hij nog niet helemaal tevreden. ‘In de brief is veel aandacht voor 4G-netwerken.  Dat is natuurlijk leuk en aardig om internetproblemen incidenteel mee op te lossen, maar als je echt betrouwbaar en toekomstbestendig wil zijn, heb je internet via de vaste kabel nodig. De vraag naar internet verdubbelt iedere twee jaar. Met draadloos 4G kom je een eindje, maar internet is inmiddels een basisvoorziening voor het algemeen functioneren op het platteland , en dan moet het snel , betrouwbaar en redelijk geprijsd zijn. Het moet niet zo zijn dat een beetje slecht weer, of een voorbijrijdende brommer het internet tot last is.’[2]

Wij willen ook glasvezel

Kortom LTE/4G is minder toekomstbestendig bij de steeds hogere eisen die de snel toenemende breedband toepassingen stellen. Toekomstbestendig breedband is nodig in het kader van bv. de zorg en moet  betaalbaar, bereikbaar en in stand gehouden kunnen worden op het platteland. Ook is glasvezel nodig om de krimp af te wenden.