KPN haakt af in Borger-Odoorn voor aanleg glasvezel

Borger-odoornHet lijkt zo eenvoudig, je wilt glasvezel en je start een actiegroep om een belangstellingsinventarisatie te doen, wanneer je ten minste 65% belangstelling hebt is het gepiept… schep in de grond en aanleggen maar!
Was het maar zo gemakkelijk. In Drenthe zijn diverse coöperaties aan de gang om te bewerkstelligen dat overal, bij elk bedrijf of huishouden snel internet te gebruiken is. Het liefst gaat dat via glasvezel, omdat dat een toekomstbestendige methode is om dit te doen.

Inventarisatie

Ook in Borger-Odoorn zijn we op deze manier al een tijdje aan de gang. Na een verwarrende start, heeft Stichting Breedband Borger-Odoorn (BBO) de draad op gepakt. Samen met actieve bewoners uit diverse dorpen, die als ambassadeurs glasvezel optreden is er gezorgd voor 72% belangstelling voor aanleg glasvezel op adressen in het buitengebied van de gemeente. Dit zijn de “witte” adressen, adressen waar de internetsnelheid minder dan 30Mbps download is. En dat zijn er nogal wat in deze gemeente. Van de bijna 12000 adressen hebben er nog geen 1500 witte adressen de beschikking over internet met een schamele 1, 2 of 3 Mbps.

Concurrentie

Bij voldoende belangstelling zou je denken, OK, dan bellen we de KPN of Ziggo en dat kunnen ze dat gaan aanleggen. Helaas, zo werkt het niet. Deze twee grootgrutters gaan niet in elkaars vaarwater zitten. Ziggo wil graag gebruik blijven maken van hun coax-kabel naar de huisaansluitingen en blijft daar de apparatuur voor upgraden naar hogere snelheden en KPN wil graag gebruik blijven maken van de “ouderwetsche kooperdraden”, die al meer dan een eeuw dienst doen als telefoonverbinding en met moderne technieken (ADSL, VDSL) gebruikt kunnen worden tot snelheden van 400Mbps, mits je niet meer dan een paar honderd meter van de laatste centrale zit [1].

Hoge kosten

In het buitengebied wordt door de grootgrutters geen coaxkabel aangelegd vanwege de hoge kosten, en er wordt ook geen glasvezel aangelegd vanwege de hoge kosten. Dus moet er wat op verzonnen worden om daar toch snel internet te krijgen.
Dus moet er op zoek gegaan worden naar geld, maar voordat je dat kunt krijgen, wil je weten wat het allemaal gaat kosten. Daar kun je leuke spreadsheets op loslaten en de berekeningen voor Borger-Odoorn vertellen dan dat het gaat om 185km glasvezel en gemiddeld 2500 euro per witte aansluiting; een sommetje van 3,75 miljoen Euro.

Financiering

Dat bedrag heeft niemand zomaar ter beschikking, dus moeten we dat gaan lenen. Banken zien het niet zitten om te investeren in glasvezelnetten[2]. Glasvezel vinden ze te risicovol, stel dat het netwerk er ligt en iedereen zegt z’n abonnement op, dan komt dat geld nooit terug! Gelukkig heeft provincie Drenthe een regeling om een lening te verstrekken aan coöperaties voor het aanleggen van glasvezel[3]. Maar dat is dan weer eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het is niet zo dat de Provincie of de Gemeente de boel even regelt, nee het blijft vrijwilligerswerk, waar je jaren mee bezig kunt zijn.

Samenwerking met KPN

Nadat de 70% belangstelling is bereikt in gemeente Borger-Odoorn nam de KPN contact met ons op omdat zij het wel zagen zitten om dat netwerk toch aan te leggen, mits wij voor de financiering zouden zorgen, en dan zou de KPN daar 1000 euro per aansluiting bijleggen, blijft er toch nog een slordige 1500 over, dat komt neer op 2,25 miljoen voor witte adressen.

neekpnTijd verknoeid

Dan lijkt het snel opgelost, die aanleg, maar tussen kabelleggers van de KPN (voorheen Reggefiber) en directie van de KPN zitten een heleboel managers, en moeten eerst overtuigd worden dat er toekomst zit in het verglazen van particuliere aansluitingen. Om kort te gaan: besprekingen met KPN zijn al regelmatig uitgesteld om dat ze hun huiswerk niet af hadden of vanwege bovengenoemde redenen. Wat we al vreesden, het slechte nieuws kwam eind september 2016: KPN haakt af. Ze willen toch niet investeren in glasvezel in Borger-Odoorn Hebben ze ons mooi een jaar aan het lijntje gehouden.

Alternatieven

Dus ga je als Stichting Breedband Borger-Odoorn (BBO) ook maar eens even kijken of er op een andere manier misschien sneller wat aan te leggen valt. Dat hebben we gedaan en we zijn gaan buurten in een gemeente waar de vrijwilligers die zich daarmee bezig houden een Sterk plan hebben om niet alleen hun bijna 4000 “witte” adressen te verglazen, maar ook de overgebleven 3000 “grijze”[4] adressen aan te sluiten op glasvezel.

Kennis en kunde

Deze groep in Midden-Drenthe, is ruim 4 jaar bezig om daar te inventariseren en bewoners te enthousiasmeren om een abonnement te nemen op een glasvezelaansluiting. Uit de kennis en kunde die zij in de loop der jaren hebben verkregen, blijkt dat ze echt zelf aan de gang moeten met het aanleggen van een netwerk, het zoeken naar aannemers, het vinden van belichters[5] en het zoeken van providers en regelen van financiering. Binnenkort moet daar de gemeenteraad akkoord gaan voor een som investeringsgeld, zodat ook de provincie haar bijdrage kan leveren[6]. Alles in eigen hand, want anderen doen het niet zoals we eerder in dit verhaal hebben kunnen lezen. Zij zijn nu zover en voor ruim 5500 aansluitingen wordt daar binnenkort een Europese aanbesteding voor gedaan.

Grijs wordt wit

Wat kunnen we hiermee. Als BBO hebben we de afgelopen tijd ingezet op “wit” daar is het gelukt om 72% belangstelling te krijgen voor het nemen van een abonnement op glasvezelaanbieder, ongeacht welke dat dan ook is. Maar hoe zit het met “grijs” in Borger-Odoorn? Grijs wordt het nieuwe wit als er eenmaal in de buitengebieden glasvezel zit. Uiteindelijk moeten ook de grijze adressen worden verglaasd, en als we op de grootgrutters moeten wachten, kan dit nog lang duren. Dus wat wij als BBO bedacht hebben is dat wij eigenlijk wel willen weten hoeveel van de 12000 grijze adressen belangstelling hebben. In Borger zijn dat er 2400, in Nieuw-Buinen 2200 en Exloo 1000, de overige ruim 6000 zitten in de monden en overige dorpen.

Toon je belangstelling

Dus, laat je belangstelling weten en misschien kunnen we dan samenwerken met de voornoemde organisatie om hun ook hier in Borger-Odoorn snel internet in de grond te krijgen. Bij 65% belangstelling in grijs praten we verder. Sterk Midden Drenthe ziet samenwerking zitten, wij in Borger-Odoorn hebben een flinke potentie en hoe meer belangstelling, hoe goedkoper het uiteindelijke plaatje wordt.

Dus bewoners met een grijze aansluiting: ga naar http://wilookglasvezel.nl/intekenen en laat ons weten dat je belangstelling hebt voor een toekomstbestendige glasvezelaansluiting!

 

  • [1] Met technieken als VDSL worden 4 koperdraden gebruikt om in huis snel internet te leveren vanaf de speciale straatkast die wel op glasvezel is aangesloten. In de toekomst zou de koperdraad alsnog vervangen kunnen worden door glasvezel.
  • [2] Is uitgezocht door Verbind Drenthe https://verbinddrenthe.nl/
  • [3] Dit soort regelingen worden in de loop van de tijd verzonnen en aangepast aan de hand van de ervaringen die vrijwilligers met hun werk bij het aanleggen van een glasvezelnet tegenkomen
  • [4] Grijze adressen zijn adressen met een internetsnelheid van meer dan 30Mbps
  • [5] Een belichter zorgt ervoor dat het lichtsignaal op de glasvezel wordt gezet in het ritme van de gegevens die de providers aanleveren.
  • [6] http://www.sterkmiddendrenthe.nl/nieuws/waarom-wordt-29-september-2016-belangrijke-dag/