Ontkoppeling Telecom – Waarom in Zweden wel en hier niet?

geplaatst in: Diversen | 0

 

sietsevandergaastZweedse inspiratie

Stel je eens voor: je verhuist naar je nieuwe woning, sluit een laptop aan op het eerste het beste Ethernet-aansluitpunt dat je tegenkomt en start je browser. Je wordt automatisch naar een webpagina geleid waar je kunt kiezen uit meerdere aanbieders van snel internet, de gewenste snelheid, maar ook aanvullende diensten zoals aanbieders van televisiepakketten of telefonie. Je kiest welke oplossingen je wilt hebben en je hoopt dat binnen een week de juiste verbindingen zijn gelegd. Wat schetst je verbazing: binnen enkele minuten heb je toegang tot de gewenste diensten! En als één van de diensten niet bevalt kan je via de portal een alternatieve dienstenaanbieder kiezen, of een aanvullende dienst inschakelen.

Een dergelijke utopische toekomstvisie is natuurlijk nog ver weg (in 2012 red.), en technisch nog te geavanceerd. Als het al zou kunnen, zouden we het in het zelfverklaard vooroplopende Nederland met zijn hoogwaardige infrastructuur, dichtbevolkte karakter en uitstekend functionerende telecommarkt vast al lang gehad hebben. Zou je denken. Toch hebben we het hier niet over utopische dromen en toekomstmuziek, maar over een systeem dat in tientallen Zweedse plaatsen (en echt niet alleen grote steden) al enige tijd prima functioneert!

Bedrijven als OpenNet (onze netbeheerder, red.), NETadmin en Fiberdata leveren en beheren systemen waarmee diensten over breedbandnetwerken op een heel flexibele manier kunnen worden aangeboden en beheerd, en waarbij eindgebruikers heel flexibel via een webportal kunnen kiezen uit een groot aantal met elkaar concurrerende dienstenaanbieders. Het resultaat is een open netwerk dat ook nog eens gemakkelijk en relatief goedkoop toegankelijk is voor (alternatieve) dienstenaanbieders. Dit zorgt voor een groot, divers en betaalbaar aanbod. Het systeem is zelfs zodanig flexibel te configureren dat sommige woningbouwverenigingen of gemeentes bijvoorbeeld standaard en gratis toegang tot een beperkt aantal webpagina’s of diensten kunnen regelen.

Waarom het in Zweden wel kan en hier (nog?) niet

Dit heeft een aantal oorzaken. De belangrijkste is waarschijnlijk dat in Zweden de telecominfrastructuur als deel wordt gezien van het onroerend goed, dan wel als een gemeentelijke nutsvoorziening of als een cooperatief eigendom. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar nog een erg sterke relatie bestaat tussen netwerken en de daaroverheen aangeboden diensten, waarbij in veel gevallen de prijsstelling van diensten zodanig is dat de ene dienst de andere betaalt. Zolang we Ontkoppeling van diensten en die verstrengeling van diensten en netwerken is onvermijdelijk netwerken als vaststaand feit blijven beschouwen, zullen we hier nooit kunnen genieten van dit soort Zweedse dromen. Maar er is hoop. Enkele kleinere, onafhankelijke, innovatieve kabelbedrijven hebben plannen voor verregaande verglazing van hun netwerk, tot in de huizen, en combineren dat met plannen om te experimenteren met een meer open netwerkmodel. De Zweedse praktijk kan hierbij een mooie inspiratie zijn. Het is te hopen dat deze kleine kabelbedrijven de toekomstdroom ook in Nederland kunnen verwerkelijken, zodat er ook in Nederland dorpen en steden zijn die als voorbeeld kunnen dienen voor de rest van Nederland.

Ontkoppeling is onvermijdelijk

De kans is echter groot dat dit in Nederland niet snel gebeurt en dat het televisie- en telefonieaanbod beperkt blijft tot dat wat ter plaatse wordt aangeboden door de aldaar aanwezige kabel- en telefoniebedrijven. En uiteindelijk zorgt dat er dan weer voor dat er ‘over the top’aanbieders zullen komen die interessante en/of goedkope televisiepakketten of telefonieoplossingen over internet aanbieden. Zoals ik al eens eerder heb geschreven, is ontkoppeling van diensten en netwerken op termijn onvermijdelijk. Op termijn zullen we dus ook veel grotere keuzevrijheden hebben met betrekking tot zaken die we nu nog ’telefonie’ of ’televisieontvangst’ noemen. De vraag is alleen hoe lang het nog duurt voor het zover is. Want pas als het er is, wordt voor de meeste mensen pas duidelijk hoe logisch en maatschappelijk en economisch voordelig een pluriform dienstenaanbod door vele aanbieders kan zijn.

Omdat we geen goed voorbeeld hebben van hoe het kán, zijn we tevreden met hoe het nu is. Het is als één van de laatste ABBA-hits die in wonderlijk Engels de mistroostige alledaagsheid beschrijft van de dag voordat iemand haar grote liefde ontmoet: It’s funny but I had no sense of living without aim, the day before you came.

 

noot

Deze column is geschreven voor Telecom Magazine van Mei 2012 door Sietse van der Gaast over de vraag waarom in Zweden wel open glasvezelnetwerken met een breed aanbod aan diensten en dienstenaanbieders te vinden zijn en in Nederland (nog) niet. De column is van internet http://www.telecommagazine.nl/Blogs/Overzicht/Sietse-van-der-Gaast

Sietse van der Gaast is consultant bij Stratix.

 

column sietse – zweedse inspiratie – juni 2012