Project glasvezel Oostermoer gaat tweede ronde in

geplaatst in: Diversen | 0

standfeb2015Er is nu ruim een jaar gewerkt aan het project glasvezel van Oostermoer-Verbindt.  In februari 2015 is het aantal van 1200 intekeningen al voorbij[1]. Wachten duurt lang, zeker als je iets graag wilt. Zo is het ook met onze glasvezelaansluitingen. Nu het project loopt en de glasvezel dichterbij komt, willen al die intekenaars natuurlijk weten hoe het staat. “komt ie nog of komt ie niet” 

De vaart zit er in!
Met een trage start, zit de vaart er nu in. Het begint het nu echt door te dringen bij de bewoners in het buitengebied van Tynaarlo, Aa en Hunze en Borger-Odoorn dat glasvezel een zeer gewenste manier is om verbonden te zijn met Internet.
Sommige bewoners wisten dat natuurlijk al en tekenden meteen in voor dit project. Met een snelheid van soms maximaal 0,3Mbps en in het gunstigste geval 3Mbps waren ze de eersten die intekenden.

Overtuig Twijfelaars!
Nu is het zaak om ook de twijfelaars te overtuigen dat glasvezel een betere toekomstbestendigheid heeft dan coaxkabel ( van Z.) of telefoonlijn (van K.). Dit is nodig omdat in  buitengebieden de afstanden van de huisaansluitingen tot het verzamelpunt (POP-punt) groter en dus duurder zijn dan de afstanden in dichtbewoonde gebieden zoals Borger, Gieten, Nieuw-Buinen en sommige Monden. Bewoners in die dichtbewoonde gebieden die  nu al een snelle internetverbinding hebben kunnen met een overstap de bewoners in de buitengebieden helpen. De gemiddelde kosten voor de aansluitingen kunnen dan omlaag en kan de aanleg sneller van start.

De argumenten die wij van “wilookglasvezel” kunnen geven voor een overstap zijn:

  • Snelheid – de snelheid is minimaal 100Mbps/100Mbps
  • Symmetrie – dat betekent dat videoverbindingen in twee richtingen even snel zijn (nodig voor facetime, skype)
  • Kosten – de kosten voor je internetaansluiting kunnen omlaag, wij gaan voor 30 euro per maand voor een kale internetaansluiting en voor 37 euro internet/tv/bellen. Dat is goedkoper dan andere aanbieders  met minder snelheid dan wij aanbieden.
  • Waardering – de waardering van je huis is hoger als je een glasvezelaansluiting hebt, dus ook als je vroeger of later gaat verhuizen is het geen weggegooid geld.
  • Milieu – het operationeel houden van een glasvezelaansluiting kost 60% minder energie dan coax of koper
  • Solidariteit – Wanneer mensen in de meerbewoonde kernen een glasvezelaansluiting nemen in dit project, wordt voor de mensen in de buitengebieden glasvezel sneller haalbaar omdat de aansluitkosten dan gemiddeld lager uitvallen. (zie boven)
  • Saamhorigheid –  wij zijn met z’n allen eigenaar van het netwerk via een coöperatie en maken dan een punt tegenover multinationals die de internetmarkt alleen maar bedienen voor de winst.
  • Toekomst – in de toekomst leuke applicaties georganiseerd worden op ons eigen glasvezelnet. (ik weet nog niet wat, maar “Tom poes, verzin een list!“)

Hoe zit het met de politiek?
Ook de afgevaardigden in de provinciale staten voor diverse politieke partijen maken een hot item van breedbandinternet in de provincie. De provincie Drenthe heeft startkapitaal ter beschikking gesteld[4] voor ons project zodra we 200 getekende contracten hebben. Dit zijn rechtsgeldige contracten die de voorintekenaars moeten ondertekenen om eigenaar te worden van de glasvezel op hun adres.

Tweede ronde
Het eerste  gebied waar glasvezel wordt aangelegd ligt tussen Gieten en Eexterzandvoort, waar nu druk wordt gewerkt om alle intekenaars in dit gebied het uiteindelijke contract te laten tekenen. Dit is dus de tweede ronde. Sommige intekenaars haken af als het puntje bij paaltje komt, en andere denken nog een tweede keer na en gaan toch mee met het project. Overstappen en veranderen van emailadres hoeft geen probleem te zijn als je tijdig maatregelen neemt![2]

De derde ronde is duurder!
Immers, wil je later een aansluiting, wanneer de gravers je huis voorbij zijn, dan kun je 750 euro extra betalen[3] voor je twijfel/vergeetachtigheid. Het is dus zaak dat je als hardnekkige voorstander je twijfelende buren overhaalt om ook mee te doen met het project “wil ook glasvezel” van Eco-Oostermoer en Stichting Duurzame Energieprovincie!

[fruitful_btn color=”warning” type=”link” link = “http://wilookglasvezel.nl/intekenen/” ]Teken nu in voor de eerste ronde![/fruitful_btn]ikwilookglasvezel-468-60