Ruim baan voor initiatieven snel internet in Drenthe

geplaatst in: Diversen | 0

logo_provincie_drenthe

Behalve Glasvezel De Wolden kunnen ook de initiatieven voor snel internet Sterk Midden Drenthe en Noordenveld Zuid- West een lening van de provincie tegemoet zien. Dit maakte gedeputeerde Henk Jumelet woensdag 6 juli 2016 bekend. ,,Dit is een grote stap in onze gezamenlijke ambitie om voor iedereen in Drenthe breedband beschikbaar te stellen. Nu kunnen ruim zevenduizend huishoudens in de zogeheten witte gebieden aangesloten worden op snel internet.’’

Aan Sterk Midden Drenthe leent de provincie 10 miljoen euro op voorwaarde dat de gemeente Midden-Drenthe 2,75 miljoen leent. Noordenveld Zuid-West kan 4 miljoen euro tegemoet zien uit Assen. Ook de gemeente Noordenveld draagt geld bij aan het tweede breedbandinitiatief in deze gemeente.

Witte en grijze gebieden

Eerder leende de provincie al 9 miljoen euro aan Glasvezel De Wolden. Daar zijn ook de gemeente en netwerkbedrijf Rendo financieel betrokken bij de aanleg van glasvezel. Ongeveer 20.000 Drentse huishoudens zijn verstoken van breedband. In Drenthe zijn momenteel 45 lokale initiatieven die ijveren voor de aanleg van snel internet.

Eind mei verruimde de provincie de financieringsmogelijkheden. De provincie kan en mag ook partner zijn in zogeheten grijze gebieden: daar is al een leverancier van snel internet actief. Dit in tegenstelling tot de witte gebieden. Daar zijn geen commerciële partijen actief en die zijn dit ook niet de komende drie jaar van plan. In de grijze gebieden gelden wel strengere regels als het gaat om overheidsfinanciering, zoals marktconforme voorwaarden.

In het Drents parlement stemde gisteren alleen de PVV tegen het reserveren van 67 miljoen euro voor het financieren van lokale projecten. Deze partij vindt het bedrag onverantwoord groot. Fractievoorzitter Nico Uppelschoten ziet meer heil in het plaatsen van meer masten voor mobiel internet en telefonie. Bart van Dekken (CDA) reageerde vol ongeloof: ,,Daar wringt juist de schoen, want de grote providers zijn niet van plan extra masten te plaatsen.’’

Bron: http://www.dvhn.nl/drenthe/Provincie-Drenthe-financiert-drie-initiatieven-snel-internet-21480934.html

Zie ook https://verbinddrenthe.nl/nieuws