Schrijnende gevallen met internetverbinding in Borger-Odoorn

geplaatst in: Borger-Odoorn | 0

Dit stuk is overgenomen, bronvermelding onderaan

Waar schrijnende gevallen in het buitengebied schreeuwen om snel internet, zal het de rest een zorg zijn.

Breedband Borger-Odoorn heeft haar plan de campagne daarom bijgesteld.

Alleen de 1400 huishoudens die het internet van de ouderwetse koperdraad aftappen, kunnen aanhaken.

Ruim 11.000 huishoudens die vallen onder de noemer ‘grijs gebied’ en via de coaxkabel internet hebben, vallen daarmee buiten de boot. Hun desinteresse is daar debet aan.

Het contrast tussen Borger- Odoorn en gemeentes als De Wolden, Midden-Drenthe en Westerveld is groot. Waar andere gemeentes het percentage van 65 procent – nodig om aanleg van glasvezelkabels voor alle huishoudens mogelijk te maken – wel halen, blijft Borger-Odoorn steken op een schamele 13 procent.

Maar onder de 1400 huishoudens waar het internet zo traag werkt als dikke stroop, is de animo voor glasvezel liefst 72 procent. Hoe die desinteresse in de rest van het gebied valt te verklaren? ,,In het Mondengebied wonen relatief veel ouderen met een krappe beurs”, denkt Tim Maduro van Breedband Borger-Odoorn.

Lange tijd was alle hoop van de club gevestigd op KPN. Alles of niets, was toen nog het principe. Nu dat op niets is uitgedraaid, beperkt Breedband Borger-Odoorn zich tot de meest schrijnende gevallen.


‘Traag internet verzwakt de concurrentie van bedrijven’

Maduro schetst een beeld: ,,Bij een gezin hangt een inschrijflijst voor de kinderen op de koelkast, om uit te maken wie op welke dag op internet mag. Een zzp’er die technisch tekenaar is, zet zijn bestanden op een usb-stick en rijdt naar een familielid om ze te versturen. Traag internet verzwakt de concurrentiepositie van bedrijven en ondernemers in de toeristenbranche. Er moet snel wat gebeuren, anders zien bedrijven zich genoodzaakt te vertrekken.’’

Breedband Borger-Odoorn heeft haar voelhorens uitgestoken bij organisaties als de koepel Verbind Drenthe[1] en belangenpartijen voor glasvezel in Midden-Drenthe. Ze gaat nu offertes opvragen in de hoop dat partijen tegen marktconform tarief het netwerk kunnen aanleggen.

Uitgangspunt: grijs staat buitenspel, het hele witte gebied wordt ontsloten.

Voor wie niet mee wil doen, wordt de kabel op rol gelegd. Die kan later alsnog aanhaken.

Er is 184 kilometer leiding nodig.

Bijkomend voordeel is de lintbebouwing in de gemeente. ,,Het leggen van een rechte lijn met aftakkingen is makkelijk.” Breedband Borger- Odoorn verwacht in het gunstigste geval rond mei volgend jaar de aanbesteding rond te hebben en dat begin 2018 de schop in de grond kan.

  • Bron: Dagblad van het Noorden blz 24 Editie Drenthe
  • Auteur: Jaap van Brummelen
  • [1] https://verbinddrenthe.nl/

bbo-dvhn