Valkuilen in het Nederlandse open glasvezelnetwerk?

geplaatst in: Diversen | 0

valkuilOnze visie op het glasvezelnetwerk dat wij willen aanleggen ligt in het Drie-Lagen-Model [1] Hierbij is de fysieke laag -de vezel of infrastructuur- eigendom is van een bedrijf(de cooperatie), de werking en het onderhoud van het netwerk en de levering van diensten wordt gerund door een tweede bedrijf, en de retail service providers de derde laag. De visie van de KPN ligt in het Twee-Lagen-Model, daarbij  is er een netwerk van eigenaar en exploitant, en meerdere retail service providers die diensten leveren via het netwerk. Hierdoor ontstaan valkuilen waar we als consument voor moeten oppassen. Zie laatste alinea van onderstaand stuk door Nick Lamain van Freeband.nl :

Reggefiber

Reggefiber is ongeveer 10 jaar geleden begonnen met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Nederland en inmiddels heeft ongeveer een kwart van alle huishoudens in ons land een aansluiting op dat netwerk. Vooral in de laatste jaren is het snel gegaan, het aantal huishoudens met een aansluiting op het netwerk is in de laatste 3 jaar verdubbeld. Reggefiber is in 2005 ontstaan nadat investeringsmaatschappij Reggeborch en enkele andere bedrijven besloten dat het tijd was om een glasvezelnetwerk uit te rollen in Nederland. Doordat het internet in de jaren voorafgaand aan de oprichting enorm was gegroeid, was het duidelijk dat er uiteindelijk snellere verbindingen benodigd waren en met glasvezel konden de hoogste snelheden worden behaald. Het was de techniek van de toekomst en het doel was dan ook om heel Nederland aan te sluiten op een glasvezelnetwerk.

Het aanleggen van een glasvezelnetwerk is echter niet goedkoop en daarom werd besloten dat glasvezel alleen zou worden aangelegd indien 30 procent van de inwoners van een gemeente bereid zijn gebruik te maken van het netwerk. Reggefiber organiseert zelf de campagnes om bewoners enthousiast te maken voor glasvezel, legt het glasvezelnetwerk aan en het werkt samen met providers die gebruik willen maken van het glasvezelnetwerk. Dit laatste is belangrijk omdat het glasvezelnetwerk van Reggefiber open is, wat inhoudt dat alle providers in Nederland er gebruik van mogen maken.

Overname KPN

Het model waarbij Reggefiber de netwerkbeheerder is en providers gebruik kunnen maken van het netwerk lijkt echter sinds eind vorig jaar onder druk te staan. KPN kreeg toen goedkeuring van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) om Reggefiber over te nemen en KPN bezit sindsdien alle aandelen van het bedrijf. Dit is slecht nieuws voor de glasvezelmarkt, want hoewel KPN het glasvezelnetwerk op dit moment nog moet openstellen voor concurrenten, zal de verplichting tot openstelling elke 3 jaar worden herzien en is er geen zekerheid dat het netwerk open zal blijven.

De concurrentie is hier uiteraard ook niet blij mee. Zij investeren op dit moment om diensten te leveren via het glasvezelnetwerk, maar hebben geen zekerheid over hoe lang ze daadwerkelijk gebruik kunnen maken van het netwerk. Concurrent Vodafone stapte onlangs naar de rechter om de overname nogmaals onder de loep te nemen. Ook het glasvezel internet van Vodafone loopt namelijk via het open glasvezelnetwerk. Niet zo vreemd; er is zeker een scenario denkbaar waarbij concurrentie (net als op de kabelmarkt) verdwijnt en de consument dus gedwongen wordt om diensten af te nemen bij een monopolist. Volgens de website van Reggefiber zijn er momenteel vooralsnog 17 providers aangesloten op het netwerk.

Valkuilen

Er zijn echter meer valkuilen. KPN zou namelijk ook van plan zijn om de uitrol van het glasvezelnetwerk in Nederland te vertragen en bij de uitrol over te schakelen op andere, lagere kwaliteits-technieken. De glasvezelverbindingen die tot dusverre zijn aangelegd door Reggefiber zijn point-to-point verbindingen, waarbij elke woning wordt aangesloten op een eigen glasvezelpaar. KPN overweegt echter om alleen nog glasvezel aan te leggen tot wijkcentrales of wijkkasten, of om gebruik te maken van zogenaamde gpon-verbindingen. Dit laatste houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van splitters, waardoor glasvezelkabels kunnen worden gedeeld door verschillende woningen.

Een duidelijk gevolg van beide technieken is dat de snelheden van nieuwe aansluitingen omlaag zullen gaan en dat de verbindingen dus minder toekomstbestendig zijn. Daarnaast bestaat er ook de vrees dat KPN de nieuwe technieken wil toepassen om openstelling van het glasvezelnetwerk te blokkeren. Het glasvezelnetwerk zou met de nieuwe technieken meer lijken op het kabelnetwerk. Daar werd eerder geoordeeld dat openstelling onmogelijk was, omdat dit de kwaliteit van de geleverde diensten zou verslechteren.

Nick Lamain, Freeband.nl

Bron: http://www.networkpro.nl/nieuws/hoe-open-is-het-nederlandse-open-glasvezelnetwerk.html

Meer leesvoor: http://www.totaaltv.nl/nieuws/8487/europa-wil-open-kpn-glasvezelnetwerken.html

 

[1] Noot:

OAN: https://en.wikipedia.org/wiki/Open-access_network

Twee-lagen model
In het twee-laags OAN model, is er een netwerk van eigenaar en exploitant, en meerdere retail service providers die diensten leveren via het netwerk.
Drie-lagen model
In de drie-laags OAN model is de fysieke laag -de vezel of draadloze infrastructuur- eigendom is van een bedrijf, de werking en het onderhoud van het netwerk en de levering van diensten wordt gerund door een tweede bedrijf, en de retail service providers de derde laag.