Mensen die in het buitengebied wonen en op dit moment een internetverbinding hebben via coax (Ziggo/kabel) die wonen in een zogenaamd “Grijs” gebied. Mensen zonder coax met alleen oude PTT/KPN koperdraden (ADSL) wonen in het “Witte” gebied.
Wat Eco-Oostermoer wil is dat beide gebieden glasvezel krijgen, daar doen we onze best voor. Het is belangrijk dat mensen in het Grijze gebied meedoen met het project om de kosten voor het Witte gebied te drukken. Het is allen lastig om mensen in het Grijze gebied te overtuigen om mee te doen aan het project omdat ze op dit moment al voldoende snelheid hebben en hun kabelaar alleen nog maar meer snelheid belooft. Dit beloven van een hogere snelheid gebeurd overigens ook door de KPN en consorten via de koperdraden. Een nadeel is, het kan maar tot een paar honderd meter vanaf het verdeelpunt.
Glasvezel ook in de nabije toekomst het snelst!
Glasvezel kan heel er ver van het verdeelpunt internetdata met hele hoge snelheden vervoeren naar je huisaansluiting. Bij zowel ADSL en Kabel is er een maximum waar in de toekomst echt niets aan gedaan kan worden.
Glasvezel is het enige echte alternatief om internet met hoge snelheid binnen je huis te krijgen. Op de TU-Eindhoven zijn ze op dit moment aan het experimenten met de hoogste snelheid in glasvezel ooit.
Onderzoekers van TU Eindhoven en University of Central Florida (CREOL) hebben data met een recordhoeveelheid van 255 Terabit per seconde weten te versturen met een nieuw type glasvezel. Dat schrijven ze in de online editie van het vakblad Nature Photonics. Het recordtransport is twintig keer beter dan in onze huidige glasvezels mogelijk is. De nieuwe vezel biedt een antwoord op de exponentieel toenemende vraag naar capaciteit in optische communicatienetwerken.
De onderzoekers van de TU Eindhoven hebben op glasvezel een netto-doorvoersnelheid van 200Tbit/s over een afstand van 1 kilometer gemeten door gebruik te maken van kabels met zeven kernen en van 3d-waveguides en mimo-technologie. Bruto is 255Tbit/s mogelijk.
De onderzoekers wisten aan te tonen dat het mogelijk is om via multiplexing een signaal van 5,1Tbit/s op een enkele golflengte over een enkele glasvezel te halen. Netto wisten ze een doorvoersnelheid van 4Tbit/s te behalen. Door dit toe te passen op 50 golflengtes op een 50GHz-grid, wisten ze de netto doorvoersnelheid van 200Tbit/s te behalen over een glasvezelkabel met een lengte van 1 kilometer. De bruto-snelheid, waarbij overhead is meegeteld, bedroeg 255Tbit/s.
De glasvezelkabels bestonden uit zeven kernen, waar de huidige commerciële kabels er één hebben. “Daarnaast introduceert het team loodrecht hierop twee extra zogenoemde optische trillingsmodes”,aldus de TUe. De onderzoekers maakten verder gebruik van een 3d-waveguide, waarbij sets van drie transparante waveguides, of lichtpaden, in driehoeken gerangschikt waren voor de kernen. Verder werd van energie-efficiënte multiple-input multiple-output-equalization gebruikgemaakt.
Volgens de onderzoekers staan we op het punt om een fundamentele grens te bereiken wat betreft de capaciteit van de huidige single-mode glasvezel-doorvoersnelheden, die op maximaal 8Tbit/s liggen. De kabels van het wetenschapsteam zou over een jaar of vijf in de praktijk toegepast kunnen worden. Een van de obstakels zou het vergroten van de lengte van de kabels met behoud van de snelheid zijn. Veel dikker zijn de kabels niet: ze zouden een doorsnede van 200µm hebben.
Het onderzoek werd zondag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Photonics. Het is gebaseerd op het proefschrift MIMO Digital Signal Processing for Optical Spatial Division Multiplexed Transmission Systems van Roy van Uden van de faculteit Electrical Engineering van de TU Eindhoven, die er cum laude mee promoveerde.
Bronnen:
- Hier is het persbericht van de TU Eindhoven zelf:
https://www.tue.nl/universiteit/nieuws-en-pers/nieuws/27-10-2014-record-datatransport-twintig-keer-beter-dan-huidige-glasvezel/ - http://tweakers.net/nieuws/99260/tu-eindhoven-behaalt-doorvoersnelheid-van-200tbit-s-via-glasvezel.html
- http://www.nature.com/nphoton/journal/v8/n11/full/nphoton.2014.243.html
- https://www.tue.nl/universiteit/nieuws-en-pers/nieuws/01-10-2014-roy-van-uden-cum-laude-gepromoveerd/