Zeegse zoekt vrijwillers voor belangstellingsinventarisatie en voorlichting glasvezel

geplaatst in: Zeegse | 0

zeegseOproep werkgroep glasvezel
Het bestuur van dorpsbelangen Zeegse zoekt mensen voor een op te richten werkgroep glasvezel om o.a. de belangstellingsinventarisatie en de voorlichting van ons dorp verder uit te werken. Je hoeft geen verstand van glasvezel te hebben, als je maar enthousiast bent over het initiatief en je ervoor in wilt zetten. Interesse? Stuur dan een mail naar Klaas Hooijer: dorpsbelangenzeegse@gmail.com.

Zeegse wil ook glasvezel
Een groot deel van ons dorp is voor zijn internetverbinding afhankelijk van zijn telefoonkabel. Een ieder die dit heeft, zal de volgende symptomen herkennen: traagheid bij downloaden, om over de uploadsnelheid nog maar niet te spreken, op spitstijden nog trager, soms onderbreking van de verbinding, geluid en beeld bij filmpjes die niet synchroon lopen, vastlopende filmpjes, sommige websites niet kunnen bekijken omdat die te zwaar zijn. En zo zijn er nog veel meer dingen op te noemen.
De mensen met de coaxkabel van Ziggo hebben uiteraard een betere verbinding, maar ook daar treed traagheid op op spitstijden en is de uploadsnelheid een stuk lager dan de downloadsnelheid.

Toenemend behoefte aan dataverkeer
Internet speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks werk en leven. De hoeveelheid data die we via internet versturen neemt snel toe. Nieuwe toepassingen in de zorg (ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen), landbouw, onderwijs en bedrijfsleven stellen hogere eisen aan onze breedbandnetwerken. Vooral voor digitale zorg worden kwalitatief goede beeldverbindingen heel belangrijk. Zo kan een oudere bijvoorbeeld een digitaal consult krijgen van de huisarts, als deze maar via een videoverbinding de mensen wel kan zien. Hiervoor heb je wel een snelle internetverbinding nodig, die even snel beelden heen als terug kan zenden. Over de huidige kabel van Ziggo en de telefoonlijn kan dat niet.

De oplossing?
Met zijn allen gaan voor glasvezel, maar dan ook voor iedereen die mee wil doen. En niet zoals destijds met Ziggo, alleen ‘gratis’ voor het kerngebiedje en iedereen die daarbuiten woont kan flink dokken als ie ook wat wil. En, zoals twee jaar geleden wel bleek, zijn de buitengebieden zoals Zeegse voor commerciële partijen niet interessant. Een werkgroep heeft toen geprobeerd dit via Reggefiber voor elkaar te krijgen, die toen in Tynaarlo aan het aanleggen was. Kortom, als we snel internet willen in Zeegse, zullen we daar zelf het initiatief voor moeten nemen. Het bestuur van dorpsbelangen heeft ervoor gekozen aan te sluiten bij ECO Oostermoer. Deze coöperatie heeft ook vorig jaar al tijdens de ALV een presentatie gehouden.