Eerste buitengebied OpenNet pilot glasvezel in Oostenrijk van start

geplaatst in: Diversen, Persberichten | 0

logo_noegigclaim_t340x156Na het bezoek[1] in februari dit jaar door de Oostenrijkse regering en Bündesland Niederösterreich is bijgevoegde brochure de eerste pilot die we draaien in het buitengebied. Niederösterreich heeft middels haar agentschap NÖGIG[2] de aanleg en investering van passief voor de gemeente gedaan en de backbone georganiseerd.De gemeente is eigenaar van het lokale passieve netwerk, zowel BIS als HAS, maar positioneert het geheel als eigendom van de gemeenschap.

De burger betaald geen kosten voor de huisaansluiting maar gaat na 3 maanden proeftijd over in een uitgestelde betaling van de aansluiting ter waarde van € 600,-. Dit bedrag wordt alleen in rekening gebracht als iemand na de 3 maanden proeftijd binnen 6 jaar opzegt. Dus in jaar 1 betaald iemand € 600,-; jaar 2 € 500,- en na het 6de jaar € 0,-. Om de kosten voor de landelijke ontsluiting binnen de perken te houden heeft men besloten standaard niet 100/100 maar 50/50 aan te bieden. In de Duitstalige brochure de volledige toelichting zoals ook de burgers van de gemeente deze ontvangen.

Het 2de pilot gebied in Niederösterreich is inmiddels ook gegund aan OpenNet AT gmbh en er loopt nog afstemming over een vorm van het concreet betrekken van burgers in het eigendom van het netwerk.

Een mooi resultaat ook met dank aan medewerking van Eco-Oostermoer tijdens het bezoek van de delegatie.

[1] https://wilookglasvezel.nl/snel/glasvezeldelegatie-uit-oostenrijk-bezoekt-eco-oostermoer/

[2] https://noegig.at/

 

LWL-Broschüre