Er blijkt veel verwarring te bestaan over de aansluitkosten van glasvezel aan huis. Daarom gaan we het u haarfijn uitleggen.
De aansluitkosten van glasvezel aan huis variëren per aansluiting. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van de afstand van het huis tot de weg. Maar een veel belangrijker factor is hoe groot de dichtheid van potentiële aansluitingen in uw omgeving is. In het buitengebied is die dichtheid een stuk lager dan in een dorpskern. (vergelijk Ellertshaar maar eens met Buinen) In een kleine dorpskern is die dichtheid weer een stuk lager dan in een grote dorpskern (vergelijk Buinen maar eens met Borger). Zo kan een aansluiting in Ellertshaar 3500 euro kosten terwijl die in Borger maar 500 euro kost.
De gemiddelde aansluitkosten van moeten worden voorgefinancierd door leningen van een financiële instelling of via de provincie en iedereen betaalt daar dan een aantal euro per maand voor aan de coöperatie of aanleggende partij voor aflossing van die lening. Dat bedrag kan variëren van 7 tot 20 euro/maand en is afhankelijk van het project of de organisatie de glasvezel gaat aanleggen. Veelal kunnen de aansluitkosten in een keer afgekocht worden. Deze bedragen variëren van 1000-2500 euro.
Bovenop deze maandelijkse kosten komt het abonnement van de provider voor internet+tv+bellen.
Om een voorbeeld te geven: de Rabobank waardeert een glasvezelaansluiting aan huis op 3000 euro en is bereid de helft daarvan te lenen. Dat is dus 1500 euro. We moeten dus zorgen dat de gemiddelde aansluitkosten niet hoger zijn dan 1500 euro anders lukt het niet om voldoende geld te lenen. Provincie Drenthe kan een volledige lening geven voor alleen “witte” aansluitingen, dat zijn adressen waar het internet onder de 30 Mbps download ligt en vrij duur zijn om aan te sluiten. Zie ook dit bericht.
De gemiddelde aansluitkosten in het buitengebied liggen tussen de 2000 en 2500 euro als 95% wordt aangesloten. De gemiddelde aansluitkosten in een dorpskern liggen tussen 400 en 800 euro als 95% wordt aangesloten. Om op een gemiddelde van 1500 euro uit te komen hebben we dus veel meer aansluitingen in de kernen nodig dan in het buitengebied, zeker zolang we ver beneden de 95% aansluitingen blijven. Ruwweg hebben we voor iedere aansluiting in het buitengebied minimaal 3 tot 4 aansluitingen in de dorpskernen nodig.
In de meeste dorpskernen in Borger-Odoorn is kabel(coax/ziggo) aanwezig. Standaard heeft kabel een internetsnelheid van 30 Mb/s down en 3 Mb/s up. Daardoor zijn huishoudens in dorpskernen minder snel genegen te kiezen voor glasvezel dan huishoudens in het buitengebied. Het enige motief om dan toch voor glasvezel te kiezen is de prijs. Dat is de reden dat we bewust gaan voor een zo laag mogelijk maandtarief. Het tarief is zo laag dat het zelfs kan concurreren met het laagste tarief voor de kabel. Toch is het moeilijk om grote aantallen mensen die over kabel beschikken te overtuigen om zich aan te melden. In dat opzicht is het vergelijkbaar met de energiesector waar ook nog tweederde van de mensen bij Essent zit ondanks dat er veel aanbieders zijn die lagere tarieven hebben. Daarom is er in sommige gebieden voor gekozen om alleen de “witte” adressen aan te sluiten op glasvezel (wit is waar geen ziggo zit).
In het verleden is er een enquête uitgezet om te zien of het mogelijk is de gemiddelde aansluitkosten naar beneden te brengen middels investeringen door huishoudens. Van deze enquete leerden wij dat bijvoorbeeld ruim 72% van mensen in Borger-Odoorn in de “witte” gebieden wel een glasvezelabonnement zouden willen hebben.
Hopelijk is hiermee de onduidelijkheid weggenomen.
Om te kijken bij welk initiatief in Drenthe je een glasvezelaansluiting kunt krijgen kun je naar www.javoorglasvezel.nl en daar je postcode invullen. Je krijgt dan contact met het initiatief in jouw buurt.
laatste update november 2018